Доларът поскъпна за кратко

Неочакваният ръст на инфлационния показател на САЩ за март до 0.4% стана причина за ръст на американската валута. Базовият индекс на потребителските цени, който не включва нестабилните цени на енергоносителите и храните, се повиши с 0.3 на сто. В сравнение със същия месец на миналата година показателят се е повишил с 3.4 процента.


По време на европейската сесия американският долар леко коригира загубите си от последните дни. По-рано американската валута се понижи до седеммесечен минимум след публикуването на протокола от заседанието на FOMC, проведено през март, който стана причина за спекулации за пауза в повишаване на основната лихва в САЩ.


Като цяло документът има достатъчно сдържан характер. По-конкретно в него е отбелязано, че "членовете на комитета смятат, че цикълът от повишаване на ставките е към своя край", а част от представителите са изказали опасения от прекалено високите лихви, което в предишния протокол беше направила единствено Джанет Йелън. Въпреки това решението за поредното повишаване на лихвата е било взето единодушно. Сред основните аргументи е засилване на инфлационния натиск, заетостта и натоварването на производствените мощности.
Единната европейска валута се понижи след американските данни до 1.2325, след търговия в диапазона 1.2335/75 долара за евро.


Британската лира също поевтиня, понижавайки се от 1.7850 до 1.7790 долара за паунд. Японската валута остана в рамките 116.75/117.15 йени за долар.


На българския междубанков пазар в края на работния ден доларът се разменяше в диапазона 1.5983/99 лева за долар.


Поради липсата на други икономически новини известен корекционен ръст на долара става много вероятен.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK