Емоции или разум

Емоции или разум

© ReutersВодещите функции на подсъзнанието са разбрани още преди пет века. Независимо че в еволюционен аспект съзнанието е функция на най-младата структура от мозъка, то има дързостта да ни кара да вярваме, че е властелинът на нашата съдба. Нужни са усилия, за да му припомним колко много греши в това отношение и че трябва да се научи да кооперира дейностите си със своя по-възрастен в еволюцията брат - подсъзнанието.За да може да живее хармонично един човек, той трябва да успява да намери баланс между емоциите, които бушуват в него, и разума, който постоянно го поучава какво е добро и какво не.


Първите опити в историята на човечеството чувствата да бъдат подчинени на разума са най-древните написани закони, които цивилизацията е сътворила. Оттогава ние, хората, непрестанно се стремим да се дистанцираме от емоциите като нещо вредно и срамно, предпочитаме да бъдем определяни като разумни. За съжаление дори и след хилядолетна еволюция все още не сме постигнали онзи необходим баланс, който да носи пълна хармония както в индивидуален, така и в обществен аспект. Периодично всеки успява да постигне синхрон между разум и емоции, но през повечето време емоциите са категоричният господар на нашия живот.
Самата дума емоция произлиза от думата с латински произход motore - движа се, т.е. предизвиква някакво движение. Всяка емоция провокира реакция или действие.


Сред психолозите няма единно мнение кои емоци са основни и кои са само нюанси.


Според Пол Екман от Калифорнийския университет в Сан Франциско основните чувства, които хората проявяват, са страх, гняв, тъга и радост. Критерият, който той използва, е, че тези четири типа се разпознават като изражение на лицето от хората по целия свят, което говори за тяхната универсалност.


Какви са физиологичните промени, настъпващи в организма, когато се проявяват следните емоции:


гняв - учестява се пулсът, увеличава се притокът на хормони, които засилват енергийния импулс. От него ръцете ни се изпълват с кръв, готови за атака. Когато се разгневим на пазара, цялото това физиологично действие е напълно неадекватно, защото нямаме срещу себе си противник, който физически да преборим. Организмът ни обаче противодейства именно по този начин, защото рефлексът е утвърждаван в продължение на милиони години


страх - кръвта преминава в краката, подготвяйки ни за евентуално бягство, а за сметка на това се отдръпва от лицето, което пребледнява. Също ненужна реакция, защото оттеглянето от пазарните позиции не изисква използване на долните крайници. Въпреки това тялото ни реагира по този примитивен начин, който подтиква и безпомощната антилопа да бяга от преследващия я хищник


еуфория и щастие - предизвикват всеобща отпуснатост на организма, а оттам и все по-малка подготвеност за изненади


изненада - предизвиква широко отваряне на очите, за да може до ретината да стигне повече светлина и необходимите за анализ сигнали


тъга - потиска енергията и ентусиазма ни


депресия - забавя метаболизма и всичко в живота ни започва да се движи на забавен кадър. Положителната страна на това най-негативно усещане е, че в такива периоди получаваме достатъчно време да преосмислим нещата преди някакво ново начало.


Защо е толкова важно да овладеем своите емоции, когато се учим да търгуваме на финансовите пазари? В повечето случаи начинаещите смятат, че ако се научат да анализират, вече са готови да печелят и нищо друго не им е нужно. Уви, освен важността на анализа имаме и още два задължителни компонента за печеливш трединг - умението да се поставят стопове и стабилната психика. Да се настроим да откриваме позиции точно след корекция е много трудно в чисто психологически план. Инстинктивно начинаещият се стреми да купува, когато акциите са във възход. Независимо дали разбирате от технически анализ, или просто през последните месеци сте констатирали покачване, особено ако следите пазара единствено чрез медиите, този подем е лесен за установяване. При една такава обстановка емоционалният импулс подтиква всеки незапознат с естеството на пазара да започне да купува. Това е съшият онзи импулс, който кара начинаещия парапланерист да подскача нагоре, тичайки по наклона, за да се издигне във въздуха. Обърнете внимание, че именно това действие погасява парапланера и резултата е търкаляне вместо летеж. Налага се да извърши точно обратното - колкото може повече да навежда тялото си надолу, за да успее въздушната струя да подеме парапланера и да полети.


Ето и първата важна формулировка: ако трендът е възходящ, изчакайте първо цената да падне за корекция и едва тогава купувайте. Лесно е да се каже, трудно е да се постигне. Точно когато корекцията приключва, страхът да не би да има още спад е значителен. Едва когато цената скочи нагоре, начинаещият се престрашава да купува. Само че тогава вече е твърде късно, защото ще е много близо до пореден връх и скоро ще започне нова корекция. Такава покупка, направена във високите нива, не е продиктувана от разумни доводи и внимателен анализ. Провокирана е от алчността, че другите са спечелили, а вие сте пропуснали.


Когато чувствата повлияят на концентрацията, те всъщност намаляват оперативната ни памет, която е отговорна за това да не изпуснем нещо важно от целия комплекс информация. Именно когато търгуваме, емоциите трябва да не се проявяват, защото все нещо можем да пропуснем от многобройния списък на използваните инструменти. Случи ли се това, си спомняме за пропуска, но тогава вече решението е взето и действието е извършено. Следва нагнетяване на още повече емоции като страх, гняв към самите нас и накрая следва разочарование.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK