Макроданните успокоиха пазара

Въпреки първоначалната си слабост американските пазари поеха нагоре, след като икономическите данни успяха да разсеят вниманието на инвеститорите от слабостта в енергийния сектор, както и внесоха доза успокоение по отношение на лихвите в страната. След като в четвъртък беше пуснат кратък запис от срещата на Федералния резерв от 10 май, стана ясно, че монетарните власти са силно разтревожени от инфлационния натиск в страната. Въпреки противоречивата информация относно бъдещите ходове на Фед, изглежда, инвеститорите не събраха достатъчно основания, които да гарантират ръст в основната лихва. Данните за помощите за безработни регистрираха неочакван ръст, а производството се увеличи с 3.7%, което се оказа над очакванията на пазара.


На корпоративния фронт акциите на AT&T регистрираха ръст от 2.2%, след като инвестиционната банка CIBC увеличи оценката си за инвестиционното дружество. Тези на "Уол Март" обаче се понижиха с 0.5%, след като най-голямата в света верига магазини потвърди, че продажбите през май са се увеличили с 2.3%, което беше под очакванията. В четвъртък акциите на "Уол Март" се търгуваха с понижение от 0.5 на сто. Понижението на цените на петрола се отрази негативно на книжата от сектора, където всички поеха надолу.


На Уолстрийт индексът Dow Jones се покачи с 0.05%, като стигна до 11173.59 пункта, NASDAQ увеличи стойността си с 0.28%, до 2185.07, а S&P 500 регистрира покачване от 0.05% до 1270.74 пункта.


Неочаквано доброто представяне на книжата на експортно ориентираните компании, както и повишението на Уолстрийт от предния ден успяха да изведат японските пазари от негативната им тенденция, като в четвъртък токийският индекс Nikkei 225 увеличи стойността си с 0.24%, като приключи на 15 503.74 пункта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK