Над 2% от БТК се изтъргуваха за 75 млн. лв.

Инвеститор плати по 12 лв. на акция, или с 16.5% премия

Големите играчи около Българската телекомуникационна компания се активизираха отново през борсова сесия в четвърътък. Само две седмици след като се прехвърлиха над 14.4 млн. акции, представляващи близо 5% от капитала в една сделка през борсата, в четвъртък минаха малко над 6.235 млн. книжа. За една акция бяха платени 12.03 лв., като общият оборот надмина 75 млн. лв. В случая средната цена е доста над пазарната в четвъртък от 10.33 лв., което означава, че инвеститорът е платил премия от 16.5%.


Според анализатори подобни случаи са налице, когато определен играч се стреми да придобие контрол в дадена компания и затова е готов да плати повече от пазарната цена в момента. В случая обаче едва ли става въпрос за опит за контрол, тъй като 65% от капитала се държат от "Вива венчърс" и ако тя не продаде част от дела си или целия, няма как друг инвеститор да направи това, а 3 години след приватизацията това няма как да стане. От друга страна, изтъргуваният пакет е прекалено малък на фона на капитала на телекома, за да даде на купувача някакво значително влияние при вземане на решенията.


Ако се приеме, че сделката от 30 май и тази от четвъртък са сключени между различни играчи и досега те не са притежавали акции от телекома, имената им ще останат неясни, тъй като дяловите участия се разкриват, ако едно лице придобие над 5% от капитала на едно дружество или лицето вече има такъв дял и извършва сделки с тези акции. В първата сделка прехвърлените акции представляваха 4.97%, a пакета формираше малко над 2% от капитала.
Прехвърлянето на пакета от края на май обаче не повлия на цената на акциите краткосрочен план. На 30 май големият пакет мина на цена от 11 лв. за акция, което беше повишение от около 10% за деня. На следващата сесия обаче тя веднага коригира и в момента е на нива около 10.30 лв. Презчетвъртък бяха изтъргувани едва 493 акции, като средната се понижи с 0.29% до 10.33%.


През следващата седмица ще се проведе и общото събрание на телекомуникационната компания. На него ще се гласува дивидент в размер от 0.64 лв. за акция. Сред точките в дневния ред и предложението за финансиране с 210 млн. лв. на "БТК мобайл" - дружеството, собственик на третия GSM оператор "Вивател", както и непарична вноска в капитала му чрез прехвърляне на UMTS лиценза с пазарна оценка от 42 млн. лв. Телекомуникационната компания предвижда и създаване на свое дъщерно дружество - "БТК имоти", на което ще прехвърли недвижимости за 366 млн. лв. В събранието могат да участват всички лица, закупили акции до 6 юни.


БТК е най-голямата компания, търгувана на борсата, и е сред лидерите по брой на дребните акционери в нея.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK