"Синергон холдинг" учредява управляващо дружество

С него броят им в регистъра на КФН ще стане 20

Бившият приватизационен фонд "Синергон холдинг" е в процес на учредяване на управляващо дружество "Синергон асет мениджмънт", на което Комисията за финансов надзор (КФН) издаде лиценз по време на заседанието си в сряда.


Според съобщението от комисията дружеството е в процес на учредяване, като негови учредители са холдингът с 90% от капитала и изпълнителният директор на Българската фондова борса Бистра Илкова с 10% от капитала. До редакционното приключване на броя никой от учредителите не беше открит за коментар, както и да поясни какви фондове или активи възнамерява да управлява дружеството.
Новото дружество трябва да внесе изцяло капитала си в срок от 14 дни от получаването на уведомлението от КФН, се допълва още в съобщението на регулатора.


"Синергон асет мениджмънт" е поредното управляващо дружество, чийто основен учредител е извън финансовия сектор. В края на юни надзорът издаде лиценз на "Аврора кепитъл", чийто основен собственик с 90% е "Прайм кепитъл мениджмънт", в което пък 75% притежава бившият заместник финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Красимир Катев. За него обаче е ясно, че ще създаде три взаимни фонда - балансиран, вискорисков за акции и нискорисков за облигации. Приоритетът пък освен българските финансови инструменти ще му бъдат и тези, търгувани на регионалните борси. След като повечето от водещите финансови институции в България създадоха свои управляващи дружества, на този сегмент започнаха да навлизат и компании, чиято основна дейност не е във финансовия сектор.


В момента в регистъра на Комисията за финансов надзор са вписани 19 управляващи дружества, като в това число не влиза "Синергон асет мениджмънт", или с него стават 20. От регистрираните дружества засега само 4 не извършват дейност.


От началото на годината дебют със свои фондове направиха няколко от новите управляващи дружества - "Алфа асет мениджмънт", "Райфайзен асет мениджмънт", "Сентинел асет мениджмънт", "Статус капитал" и "Стандарт асет мениджмънт".


Сред дружествата, които управляват най-много активи на фондове, са "Ти Би Ай асет мениджмънт", "Елана асет мениджмънт" и други.


Само за шест месеца пък публично предлагане на свои дялове започнаха да правят 21 фонда, което доведе до ръст на активите им до над 155 млн. лв. към първото полугодие.


Някои от управляващите дружества обаче не управляват единствено взаимни фондове, а и активи и портфейли на пенсионни фондове и застрахователни компании.


"Юнивърсъл пропъртис" взе лиценз


На заседанието си в сряда КФН издаде лиценз и на "Юнивърсъл пропъртис" АДСИЦ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел. Според съобщението на комисията основната сфера на дейност на ново дружество ще е инвестицията на парични средства, набрани чрез издаването на ценни книжа в секюритизация на недвижими имоти.


Комисията е потвърдила и проспекта на компанията за публичното предлагане на 150 хил. обикновени, безналични, свободно прехвърляеми, с право на глас и номинал от 1 лев акции. Те са издадени в резултат от първоначалното увеличение на капитала на дружеството, като емисията се вписва в публичния регистър.


"Юнивърсъл пропъртис" възнамерява да изгради жилищна и бизнес сграда в София, стана ясно преди време. Бизнес сградата се изгражда в квартал "Дружба" и трябва да бъде завършена до края на тази година. Жилищната сграда ще се помещава близо до кооперативния пазар в квартал "Люлин", като строителството й трябва да приключи до септември 2007 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK