Индексът в Македония регистрира пореден рекорд

Избори и слухове за плосък данък белязаха новото повишение

Основният борсов индекс на Македонската фондова борса (МФБ) MBI достигна нови рекордно високи нива за четвърта поредна сесия. Стойността му се повиши до 3015.01 пункта в края на миналата седмица при 2906.29 пункта 7 дни по-рано. Почти всички от десетте най-ликвидни акции сред местните компании, включени в индекса, поскъпнаха, което според местните брокери е необичайно за този сезон от годината. Анализаторите обясниха ръста с ефекта от наскоро приключилите избори и спекулациите за въвеждане на плосък данък. Вероятно има повишаване на оптимизма, коментира пред агенция SeeNews анализатор от инвестиционното дружество "Тутунскаброкер".


Преди седмици в Македония се проведоха петите парламентарни избори, на които най-много гласове спечелиха опозиционните ВМРО-ДПМНЕ. Тепърва обаче предстоят преговори за съставяне на ново правителство, защото победителите нямат нужното мнозинство.


Акциите на най-голямата търговска банка в страната - "Комерсиална", поскъпнаха с 5.9 на сто за седмица до 5310 денара за една ценна книга (1 евро = 67 денара). Още по-голям ръст регистрираха книжата на Стопанска банка Битоля - с 4.0% до 10 400 денара, и тези на петата по големина кредитна институция - Охридска банка, чиято капитализация се повиши с 6.8% до 7800 денара.
"Макпетрол", водещият дистрибутор на горива в страната, спечели за капитализацията си 1.4% до 27 900 денара, а "Топлификация", която се грижи за парното на македонците, повиши пазарната си стойност с 2.9% до 3499 денара.


В отбора на губещите влязоха "Гранит", която е най-голямата строителна компания в страната. Акциите на дружеството загубиха 2.9% до 359 денара. Най-големият производител на лекарства - "Алкалойд", пък се прости с 0.4% от стойността си и затвори при 4033 денара на акция. Водещата хотелска верига "Македония турист" пък отчете 3.6 на сто загуба на капитализация.


Оборотът на търговията на МФБ в петък пък нарасна два пъти спрямо седмица по-рано до 192.3 милиона денара. Търсенето на правителствени облигации, издадени като компенсация на собствениците на имоти, конфискувани през комунизма и заради замразени депозити във валута, се повиши и достигна съотношение от 19.2 на сто от общия оборот на борсата.


В началото на миналата седмица ръководството на MSE внедри специален индекс на облигациите - OMB, който дава на инвеститорите по-добра представа за дълговия пазар в страната. Това стана, след като специална комисия прибави към индекса съкровищни бонове, които обезщетяват собствениците на имоти, които са били конфискувани от предишния режим, и тези бонове, които компенсират замразени депозити в чужда валута.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK