Отново замириса на петрол

Доброто настроение на европейските фондови пазари се запази за втора поредна сесия. Поскъпването на цените на металите и на петрола, които допринесоха за силния ръст на книжата от миннодобивния сектор, както и продължаващите финансови отчети стояха в основата на покачването във вторник на основните индекси на Стария континент.


Негативните новини са пренебрежимо малко, а корпоративните отчети се оказаха доста по-добри от очакваното, коментира пред "Блумбърг" Улф Мирицен от германската инвестиционна компания "Нординвест" (Nordinvest).


Най-голям интерес във вторник предизвикаха книжата на "Бритиш петролиум", след като британското дружество обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на годината. Въпреки неочаквано високите резултати акциите на петролния гигант загубиха от стойността си 0.6%, след като президентът на дружеството лорд Браун заяви, че през 2008 г. ще напусне "Бритиш петролиум". Най-големият европейски производител на петрол отчете ръст от 30% в печалбата си за изминалото второ тримесечие до 7.27 млрд. долара, подпомогната от високите цени на петрола и природния газ. За тази година от "Бритиш петролиум" предвиждат инвестиции на стойност между 15.5 и 16 млрд. долара.
Книжата на останалите компании от петролния сектор обаче се радваха на печалби, като тези на австрийската ОМВ се покачиха с 2.1%, а на норвежката "Статойл" (Statoil) добавиха 2.5%. Акциите от миннодобивния сектор остават подценени, коментираха обаче дилъри.


Повишената оценка от "Морган Стенли" за акциите на нискотарифните авиокомпании доведе до ръст на книжата на "Райънеър" и "ИзиДжет", съответно с 60 и 90 цента. Според "Морган Стенли" лятото ще бъде "горещо за евтините превозвачи".


Европейският индекс FTSE Eurofirst 300 се покачи с 0.3% до ниво от 1318.3, френският САС 40 регистрира увеличение с 0.4%, като стигна до ниво от 4936.44 пункта, лондонският FTSE 100 добави 0.33% до ниво от 5853.1 пункта, докато франкфуртският Xetra Dax намали стойността си с 0.18% до ниво от 5568.08 пункта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK