Индексите поеха надолу

Предстоящите ключови фундаментални данни за САЩ през тази седмица, както и значителното поскъпване на акциите през последните няколко дни бяха достатъчно основателна причината за несигурно поведение на индекси по време на борсовата сесия във вторник. С приключването на сезона на отчетите вниманието изцяло започва да се насочва към новите макроданни и влиянието им върху икономическия ръст и лихвите. Пазарът беше в очакване на данните за потребителските разходи, които ще внесат насока за поведението на Федералния резерв на 8 август. Мненията засега се противоречиви по отношение на това дали Фед ще предприеме 18-о поредно увеличение на лихвите, или ще сложи край на политиката си на умерено покачване.


На корпоративния фронт с интерес се следяха книжата на телекомуникационната компания "Верайзън комюникейшънс" (Verizon Communications), от която дадоха надежди за силно тримесечие. В предборсовата търговия обаче акциите на американския телеком намалиха стойността си с 0.5%. Търговията с книжа на "Ийстман Кодак" също беше сред най-динамичните, след като компанията обяви загуба за второто тримесечие, както и че ще премести производството на дигитални камери към "Флекстроникс интернешънъл" (Verizon Communications).


Несигурността на инвеститорите се засили и заради напрегнатата обстановка в Ливан, която беше причината за поскъпването на черното злато. Във вторник лондонският брент се търгуваше на цена от над 75 долара за барел. Скъпият петрол ще застраши световния икономически ръст, както и ще засегне силно корпоративните печалби.
Напрежението се засили и покрай преговорите за ядрената програма на Иран с ООН, които стигнаха до задънена улица.


На Уолстрийт индексът Dow Jones се понижи с 0.66% до ниво от 11 111.32 пункта, NASDAQ намали стойността си с 1.36%, като стигна до ниво от 2063.07 пункта, а S&P 500 регистрира понижение от 0.75% до ниво от 1267.12 пункта.


Разнопосочните корпоративни отчети пък доведоха до масов спад на японските пазари, като в Токио индексът Nikkei 225 намали стойността си с 0.1%, като затвори на ниво от 15 440.91 пункта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK