Европейските лихви потиснаха Уолстрийт

Американските акции започнаха деня с понижение, потиснати от ниските продажби на големите американски търговски дружества и страховете от пониженото потребителско търсене. Други анализатори приписаха спада на индексите на новините от Европа, където централната банка увеличи основния лихвен процент до 3 на сто. Сега на ход е Фед, чиято среща е на 8 август и голям брой анализатори очакват ново покачване на лихвата. Американската икономика обаче се забавя, като до края на деня се очакваше доклада за сектора на услугите, като прогнозите бяха за по-слаб ръст в сектора.


В ранните часове на търговията индексът S&P 500 загуби 0.3 на сто до 1274.83 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones отстъпи с половин процент до 11 147.66 пункта. Лошите финансови резултати на веригата "Старбъкс" (Starbucks) доведоха до ранен спад на индекса NASDAQ с 0.8 на сто до 2063.09 пункта.


Уолстрийт получи и данните за молбите за помощи при безработица, които съвпадат с цялостната тенденция за намален икономически ръст. Отчетен е по-голям от очаквания брой еднократни молби, като подалите заявления са достигнали 315 хил. души при 301 хил. за миналата седмица.
Американският автомобилен гигант "Форд мотор" отчете неочаквано голяма загуба за тримесечието от 254 млн. долара, двойно повече от загубата през първото тримесечие от 123 млн. долара. След новината акциите на групата паднаха с 19 цента до 6.77 долара.


"Старбъкс" се срина с 9.5 процента до цена от 30.15 долара за акция, а по-късно спадът се влоши до 13 на сто. Веригата кафенета отчете увеличение от 16 на сто в печалбата си за първото тримесечие, но ръстът на продажбите за юли се оказа под очакванията. Компанията приписа това на сезонен феномен - по-голямото търсене на ледени напитки с кафе. Те се приготвят по-бавно и така продажбите на дружеството намаляват.


Компаниите износителки в Япония компенсираха някои по-ранни загуби и в резултат основните индекси затвориха деня без абсолютна промяна. Nikkei 225 затвори при 15 470.37 пункта. Експортният сектор пострада от данните за забавянето на американската икономика въпреки сравнително слабите позиции на йената.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK