Компенсаторките остават най-ликвидните инструменти

Компенсаторките остават най-ликвидните инструменти на борсата и през юли, показва месечният бюлетин на Българската фондова борса. По инструменти това са боновете, с които са се сключили 927 сделки на обща стойност от малко над 7 млн. лв. Челната петица по ликвидност традиционно запълват холдингите, като второто място държи "Доверие обединен холдинг" с 668 сделки и третото е за "Синергон холдинг" с 640 броя. Компенсационните бонове остават най-ликвидните инструменти, въпреки че сделките и обемите на търговия с тях напоследък спаднаха. Цените им обаче се запазват относително стабилни на нива около 64-65 ст. за лев номинал. Засега новата стратегия за приватизация на БМФ, която не предвижда приватизация на дял срещу непарични платежни средства, не оказа влияние върху цените им.


При посредниците лидер с 5723 сделки е "Карол", следван от "Бенчмарк финанс" и "Юг маркет", които са извършили по 2507 и 1820 броя. Класацията се допълва от "Елана трейдинг" и "Популярна каса-95", съответно с 1743 и 1261 сделки.


По оборот обаче води Първа финансово-брокерска къща с 39.9 млн. лв. за миналия месец, следвана от "Ти Би Ай инвест" с 39.3 млн. лв.


Значителни размествания в класацията по пазарна капитализация са настъпили през юли, показва месечният бюлетин на Българската фондова борса. Лидер по този показател остава Българска телекомуникационна компания с 2.9 млрд. лв. спрямо 3.003 млрд. лв. месец по-рано. В челната петица са и две банки - СИБанк с 433 млн. лв. и Българо-американска кредитна банка с 410 млн. лв. пазарна стойност. Общата капитализация на компаниите, листвани на Българската фондова борса, е малко над 10 млрд. лв. Сред дружествата с най-голяма пазарна стойност са "Албена" и "Кремиковци".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK