Защитете компютъра

Битката с вирусите все още е "неравна"

В последните години заедно с бума на технологиите и масовото използване на компютри в офиса паралелно се развива и една специфична индустрия. Индустрия, чиято цел е да неутрализира опасния враг, наричан с различни имена - вирус, червей, троянски кон.


За съжаление компаниите, специализирани в разработката на софтуер за сигурност на мрежите и компютрите, не могат да се оплачат от липса на работа. Защото паралелно с нарасналата употреба на компютри се увеличава и опасността от нови и нови вируси. До такава степен, че макар и в кръга на шегата, човек дори се чуди, дали авторите на вируси не са на заплата във фирмите - производителки на антивирусни програми...


И най-малката фирма днес има поне едно PC, включено в интернет. Достатъчно условие собственикът да помисли за защита на офисната си техника и съответно на информацията за дейността на своята фирма. Естествено с нарастването на броя на компютрите в мрежа в един офис се увеличават и шансовете на "врага", който дебне някъде в необятното уебпространство.
Най-общо казано, вирусите са програми, създадени, за да пречат на нормалното функциониране на компютъра. Преди години вирусите успяваха да се възползват от уязвимостта на програми, които са в експлоатация поне от две години. Този толеранс работеше за компаниите, специализирани в информационната сигурност. Те успяваха да "затворят" пробойните, преди компютрите да бъдат заразени.


Днешните вируси обаче са много "по-интелигентни". Те са проектирани с цел да проникнат в програми, които са напълно нови. Т.е производителите на антивирусни програми не разполагат с технологично време да констатират уязвимостите и да ги затворят, преди червеят да атакува компютъра. Специалистите дават пример с Blaster, който успя да се разпространи по мрежата в целия свят за шест минути.


Уязвимостта на компютрите достигна нови, рекордни нива, благодарение и на повишената сложност на софтуера, който потребителят ползва. Статистически на всеки хиляда реда код средно има 10-20 грешки. Съвременните програми съдържат повече от 45 милиона реда код. Това вече означава, че днешните вируси могат едновременно да


атакуват по 10-20 пробойни


и сравнително лесно да "завладеят" компютрите.


Компаниите, които произвеждат антивирусни програми, предлагат различни пакети, подходящи за защита на компютрите както в офиса, така и у дома. Задължителните неща, които специалистите изреждат, са инсталиране на firewall, редовно сканиране на всички документи, автоматичен update на антивирусната програма.


Компанията Symantec представи наскоро новата версия на Norton 2007. Серията включва Norton Antivirus 2007, Norton Internet Security 2007, Norton Confidential и Norton 360. Новите версии се очакват на пазара през октомври. Една от новостите е пълната автоматизация на процесите и опростената инсталация. Целта е хора, които не са специалисти и ползват компютъра за ежедневната си офис работа, да могат да се справят без затруднения.


Пример за автоматизацията на процесите е заложената в Norton Antivirus възможност системата да блокира и изтрива автоматично вируси и spyware, без да пита потребителя. От друга страна, всяко действие на софтуера може да бъде проследено. Има и опция за възстановяване на автоматично изтритите файлове, така че потребителят да не загуби част от информация, която му е необходима.


Още една новост


е възможността потребителят сам да направи настройки каква част от системните ресурси на компютъра да бъдат използвани. Системните изисквания не се различават от тези за тазгодишната версия. Въпреки това от фирмата обещават системата да работи по-бързо и по-сигурно. Център за съобщения (Message center) редовно ще информира за новостите в света на вирусите.


Norton Internet Security е съставен от четири компонента - антивирусна програма, защитна стена, антиспайуер и антифишинг. Това решение предлага комплексна защита и е подходящ пакет за малки офиси. Основното му предназначение е да предпазва потребителите от вируси, атаки на хакери, spyware и adwarе. Системата следи за трафика (входящ и изходящ), сканира всички съобщения и файловете, закачени в електронните писма.


Norton Confidential е продукт, който действа както на територията на отделното РС, така и на територията на уебсайтовете. Както става ясно от името, е програмиран да защитава личната, конфиденциалната информация. Системата пази потребителя от т.нар. фишинг сайтове. Опасността от тях е най-разпространена, когато потребителят пазарува в мрежата, извършва интернет банкиране или друга дейност, при която е необходимо да предостави лична информация.


Софтуерът сканира файловете на компютъра и интернет страниците, на които влиза потребителят, за да установи дали няма "маскиран" сайт, който е готов да открадне лична информация - номера на кредитни карти, пароли. Опасността от фишинг сайтовете не бива да бъде пренебрегвана, особено от фирми, чиято дейност включва онлайн активности. Според информация от компанията Symantec само през март тази година


са се появили


над 10 000 подобни сайта


Norton 360, четвъртият продукт от серията, директно атакува заплахите при пазаруване и банкиране онлайн. Системата следи за врагове и при размяна на съобщения в реално време и прави back-up на данни. На сайта на компанията можете да се регистрирате за beta версията на продукта. Очаква се да е в продажба най-късно през ноември.


Естествено на пазара има избор на антивирусни програми, така че всеки мениджър да избере вариант, който най-добре да защитава сигурността на неговата фирма - Kaspersky, Panda, BitDefender, които ще разгледаме в следващи материали. Независимо от избора на програма обаче има няколко прости неща, които могат да допринесат за сигурността на фирмената информация.


Оставяйте компютъра включен, операционната система редовно проверява за нови версии на програмите за защита, които, особено напоследък, доста често се обновяват. "Разрешете" на компютъра си автоматичните updates. Използвайте интернет като потребител с ограничен профил, а не като администратор. Злонамерените програми няма да успеят да се инсталират на компютъра ви заради липсата на правомощия. Внимателно преценявайте къде точно попълвате собствения си мейл адрес.


Макар и да звучат наивно, тези варианти на допълнителна защита трябва да бъде използвани. Доказателствата за необходимостта от включването на всички възможни оръжия срещу вирусите за съжаление са част от всекидневната ни работа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK