Макроданните сломиха надеждите на Уолстрийт

Американските акции прекъснаха най-дългия си период на повишение от 2005 г., като през миналата седмица индексите на Уолстрийт приключиха с понижение в резултат на данните за производителността на труда и потребителските разходи, които дадоха повод за нови притеснения за забавяне на икономическия ръст, а оттам и понижение на корпоративните резултати. Увеличаването на разходите за труд и понижената безработица пък намалиха надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще смени политиката си и ще предприеме намаление на лихвите.


На корпоративния фронт сред най-слабо представилите се книжа бяха тези на "Уолмарт" (Wal Mart), след като най-голямата в света верига магазини обяви слаба прогноза за нивата на продажбите през ноември. Това в комбинация с незадоволителния ръст на печалбите през изминалия месец от 0.5% понижи цените на акциите с около 2%. Разочарование внесе и финансовият отчет на "Верайзън комюникейшънс" (Verizon Communications), като книжата на втората по големина телефонна компания в САЩ загубиха 5.5%.


Сред малкото печеливши за периода бяха книжата на "Мастръкард", които за седмицата регистрираха покачване от 21.3%, след като от компанията обявиха ръст на печалбата си за третото тримесечие на годината от 82%, или 1.42 долара за акция, срещу очаквания за печалба от 1.07 долара за акция.


След като понижението на цените на черното злато изпрати Dow Jones до рекордни стойности в края на октомври, в края на миналата седмица щатският индекс се върна под 12 000 пункта, като затвори на ниво от 11 986.04 пункта. Индексът S&P 500 пък регистрира понижение от 0.9% за седмицата, като в петък отстъпи с 0.22% до ниво от 1364.3 пункта, а NASDAQ загуби в петък 0.14%, като стигна до ниво от 2330.79 пункта.
В Япония пазарът беше силно повлиян от американските си колеги, като в петък токийският индекс Nikkei 225 приключи с понижение от 0.15% на ниво от 16 350.02 пункта

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK