Търговията с новите акции на "Нефт и газ" започва

Пет нови емисии ще започнат да се търгуват на Българската фондова борса - акциите ,,ХипоКапитал",което става публично, новите книжа от увеличението на капитала на ,,Проучване и добив на нефт и газ", облигациите на ,,Ален мак" и на ,,Б.Л. лизинг" АД, както и дялове на договорния фонд ,,Юг маркет максимум". Книжата на ,,Нефт и газ" ще се търгуват от днес и с тях капиталът ще се увеличи от 873 433 лв. на 12.228 млн. лв. За другите емисии датите на въвеждане в търговия са различни. Дружеството със специална инвестиционна цел ,,ХипоКапитал" има предмет на дейност секюритизация на вземания, основно стандарти, обезпечени ипотечни кредити. Негови учредители са ,,Хипокредит" със 70% и застрахователната компания ,,Булстрад", която притежава останалите 30%. Капиталът му е 650 хил. лв., резултат от задължителното първоначално увеличение. Акциите са с номинална стойност 10 лв. и с тях могат да се сключват сделки от утре.


Дълговите книжа на ,,Б. Л. лизинг" са в размер на 3 млн. евро и са обезпечени, падежът им е на 14 юни 2011 г., а датата за въвеждане в търговия все още не е обявена. Плащанията ще стават на три месеца, с последните четири от тях ще се погасява на равни вноски и главницата. Облигациите на ,,Ален мак" също са обезпечени и са на стойност 6.5 млн. евро и сделки с тях могат да се сключват от утре. Падежът на книжата е 30 юни 2011 г., погасяването на заема ще бъде с дванадесет равни вноски при последните плащания, които са на всеки три месеца. Възможно е дългът да бъде погасен предсрочно, но това може да стане най-рано след две години. При предсрочно погасяване на собствениците на облигации ще бъде платено 1% от предсрочно погасената от главницата сума.


,,Юг маркет максимум", който се регистрира за търговия от утре, е първият фонд на управляващото дружество ,,Юг маркет фонд мениджмънт", което получи лиценз от Комисията за финансов надзор в началото на август. Фондът е с рисков профил и първоначалните намерения на мениджмънта са да инвестира до 80% от активите си в акции на български компании, а останалите 20% - в дългови ценни книжа. Според проспекта си ,,Юг маркет максимум" може да влага до 40% от активите си в акции на чужди компании, търгувани на международно признати регулирани пазари.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK