Adobe Acrobat - на един клик разстояние

Adobe Acrobat - на един клик разстояние

© ИнтернетНовата, осма, версия на популярната фамилия продукти на Adobe Systems беше представена официално преди време пред българска публика от дистрибуторите на Adobe у нас - BMG и BBS. Софтуерният пакет Adobe Acrobat 8 Professional (традиционно Adobe пуска на пазара продуктите си около месец и половина след официалните премиери) може да бъде тестван безплатно от потребителите в рамките на трийсет дни. Адресът, от който може да бъде свален - www.adobe.com.


Acrobat 8 е софтуер, който дава възможност информация от различни приложения да бъде преобразувана в PDF формат. Формат, който е достъпен чрез безплатната за сваляне и използване програма Adobe Reader. Всъщност форматът PDF е достатъчно добре познат на повечето крайни потребители, чиято всекидневна дейност включва размяна на електронни документи между колеги, клиенти и партньори. Много от заглавията в търсачките например са в PDF формат. Често документите, предоставени за download в мрежата, също са в посочения формат. Това се дължи именно на факта, че PDF документът позволява да бъдат комбинирани елементи от различни изходни приложения.


PDF (Portable Document Format) е разработен от Adobe Systems през 1993 г. и вече е претърпял много подобрения. И, ако в началото този софтуер е предназначен предимно за професионалисти, които се занимават с дизайн (графици, дизайнери, издатели), днес той намира приложение в различни бизнес сфери. Финанси, информационни технологии, маркетинг, юридически дейности, инженерство. Разцветът и масовото утвърждаване на PDF формата се дължи на факта, че предлага технология, която осигурява надежден и ефективен обмен на документи за всеки тип бизнес.
Фактори за успеха на Adobe


Експертите в бранша дефинират няколко основни фактора, които обясняват успеха на този формат на Adobe. Първо, в един PDF файл може да бъде въведено различно по вид съдържание - текст, снимки, графики. Второ, това различно съдържание не се променя при изпращането до потребители. Трето, съдържанието, оформено в PDF документ, не може лесно да бъде поправяно, независимо дали доброжелателно или недоброжелателно. Четвърто, съдържанието, публикувано в този формат, е достъпно за всеки (или почти за всеки) потребител, благодарение на безплатния, споменат по-горе, Acrobat Reader. Пето, всички документообработващи програми, могат да генерират PDF чрез печат на виртуален принтер.


През годините стандартните разновидности на Adobe Acrobat се наложиха на пазара и се превърнаха в утвърден инструмент за създаване и разпространение на данни. Програмата предлага инструменти за преглед, мениджмънт и рационализация на бизнес комуникациите и на практика цели намаляване на употребата на документи на хартиен носител.


В отговор на стремежа към безхартиен офис и развитие на електронното правителство новата осма версия на софтуерния пакет засилва още повече акцента върху електронния обмен на документи. В този аспект важна подробност е, че Portable Document Format е в списъка на форматите, одобрени като допустими електронни документи, които могат да бъдат подписвани с универсален електронен подпис.


Относно работните потоци новата версия дава възможност за създаване на PDF документи, комбиниране на файлове, съвместна работа, събиране на данни и коментари от интерактивни формуляри, и контрол на достъпа до различните документи. С Acrobat 8 създадените файлове от различни изходни документи могат да бъдат преглеждани в реално време от група потребители. Така всеки оторизиран може да проследи и работата, и коментарите на колегите и партньорите върху даден документ. В същото време са въведени и пароли за достъп. За всеки документ ясно е дефинирано кой как може да работи с него - да го редактира, запазва, копира или принтира.


Подобрения


Едно от важните за потребителя подобрения на Acrobat 8 е новият интерфейс на програмата. Основните операции и функции - комбиниране, цифров подпис, преглед, старт на конференция, са разположени на видно и удобно място. В този смисъл достъпът и работата с програмата са улеснени и за потребители, които за първи път се изправят пред този софтуер на Adobe.


Така например за първи път достъпът до Adobe Acrobat Connect софтуерът, който осигурява връзката за уебконференциите в реално време, е сведен до един клик върху съответния бутон. Connect използва познатия ни Flash Player и дава възможност за две различни форми на комуникация в зависимост от необходимостта - постоянна конференция и конференция с планирани паузи (on demand). Новите инструменти за комуникация и съвместна работа са "независими" от операционните среди, които използват потребителите.


Друг важен акцент в новата версия на Adobe Acrobat е сигурността при обмена на документи и защитата, която се изисква при размяна на конфиденциална информация. Осма версия на софтуера позволява на потребителите по своя преценка да защитят и ограничат с контроли лицата, които могат да използват и да разпространяват съответната информация.


Една от основните разлики с предишната версия е новият метод, въведен за защита на личните данни в документа. Чрез този метод на практика данните от личен характер се премахват от файла, а възможност да ги възстанови има само авторът на документа, който първоначално ги е включил. Въведените пароли, нива на достъп и цифровите подписи увеличават защитата на документите и гарантират достоверност на създадените с Acrobat PDF файлове.


Разбира се, има потребители, които биха изтъкнали в този момент, че този формат е тромав и бавен, файловете могат да са огромни и тежки. Acrobat 8 е несравнимо по-бърз от предшествениците си, както в процеса на създаване на нови PDF файлове, така и в процеса на отваряне и работа с тези документи. За хората обаче, които работят често с документи - създават, редактират, обменят, може би най-ценната придобивка е възможността да дописват коментари и да следят в реално време коментарите на колегите си.


Като добавим и новия интерфейс - "приятелски" и съответно достъпен и понятен дори за начинаещи потребители при създаването на различна документация, презентации и слайдове, можем да прогнозираме добър прием на новия продукт на Adobe. Прогноза, за която създателите на формата едва ли са мечтали, когато пускат първата версия - точно преди 13 години...

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK