"Плива" отчете над 67 млн. долара печалба

Приходите на компанията намаляват с 12% до 797 млн. долара

Хърватският производител на лекарства "Плива", които се търгуват на борсата в Загреб, излезе на печалба за първите девет месеца на годината, след като през цялата минала година беше на загуба. Това информира агенция SeeNews, като се позова на информация от финансовия отчет на дружеството. Печалбата на дружеството от началото на годината до септември е 67.4 млн. долара при 34.1 млн. долара загуба за сравнимия период на миналата година.


Независимо от печалбата обаче приходите на компанията намаляват с 12 на сто до 797 млн. долара главно поради спирането на постъпленията от отчисления за ползване на патенти, става ясно от съобщение на ръководството до Лондонската фондова борса.


Срокът за ползване на патента за един от оригиналните продукти на "Плива" на американския пазар - антибиотика azithromycin, изтече през ноември миналата година, което я лиши от постоянни приходи в размер на 126 млн. долара. Същото предстои да се случи с патента и в още няколко страни през следващите няколко години. Отделно продажбите на самия медикамент също регистрират спад от началото на годината до септември.
Все пак стойността на продажбите на компанията нараства с 4 на сто до 763 млн. евро, като основен принос за това имат генеричните лекарства, при които ръстът е 16% до 667 млн. долара или общо 87% от общия обем. Специално в Централна и Източна Европа те нарастват с 7% до 311 млн. евро.


През миналата година дружеството отчиташе загуба заради преструктуриране и консолидация, тъй като се преориентира към производство на генерични лекарства.Мажоритарният пакет акции от хърватския производител на лекарства е собственост на американската "Бар фармасютикълс". "Бар" придоби "Плива" за 820 куни (180.9 долара) на акция, което оцени най-голямото фармацевтично дружество в Източна Европа на близо 2.5 млрд. долара. Офертата на другия кандидат за "Плива" - исландската "Актавис", в която акционер е исландският милиардер Тор Бьорголфсон, беше за 795 куни за акции. Двата конкурента водеха ожесточена битка кой да купи най-голямата компания за лекарства в Югоизточна Европа през последните няколко месеца, за да създадат третия по продажби производител на генерични медикаменти в света.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK