Продават на търг 13% от правата на "Топливо"

Аукцион за 552 131 неизползвани права на "Топливо" ще се проведе в сряда, след като борсовата търговия с тях приключи преди седмица. Предложените за търга книжа са близо 13% от всички издадени права при увеличението на капитала на "Топливо". С него от 4.334 млн. лв. капиталът на дружеството трябва да се увеличи до 5.417 млн. лв., а паричните постъпления от емитирането могат да достигнат 9.75 млн. лв., тъй като акциите са с емисионна цена 9 лв. Една нова акция може да бъде записана с четири права, крайната дата за записването е 14 декември. На борсата в периода от 7 до 20 ноември са се изтъргували общо над 1.3 млн. права на цени между 0.75 и 1.15 лв. Мажоритарен акционер в "Топливо" с 81.51% е "Синергон холдинг", след като преди няколко дни холдингът продаде дял от 4.16%.


Според публикувания си отчет към края на деветмесечието "Топливо" има печалба от 3. 896 млн. лв., с 92% повече спрямо същия период на миналата година. Приходите от дейността са се увеличили от 173 млн. до 207 млн. лв., от които само 2 хил. лв. са дошли от лихви, а 205 хил. лв. са постъпленията от продажба на стоки. Основната дейност на "Топливо" освен доставката на горива и енергийни източници е и търговията със строителни материали, която е сериозна част от приходите на дружеството. Разходите за дейността на компанията към третото тримесечие възлизат на 202.5 хил. лв., а година по-рано те са били 170.668 хил. лв. Задълженията на "Топливо" към свързани предприятия са 5.746 млн. лв., като това е заемът, който дружеството има към мажоритарния си собственик "Синергон холдинг".


Акциите на "Топливо" се търгуват на неофициалния пазар на Българската фондова борса, те са сравнително ликвидни - във вторник общо 46 288 книжа смениха собствениците си, с което средната им цена се понижи с 4.13% до 14.15 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK