Ангола, Судан и Еквадор влизат в ОПЕК

Петролният картел увеличава влиянието си

Ангола, Судан и Еквадор планират да се присъединят към Организацията на страните, износителки на петрол - ОПЕК, съобщи агенция Ройтeрс. Увеличаването на петролната група ще засили нейното влияние, ще стимулира национализма по отношение на природните ресурси, но ще постави международните компании пред нови предизвикателства, които ще трябва да се борят за своето оцеляване.


Ангола, Судан и Еквадор ще увеличат производството на ОПЕК с два милиона барела петрол на ден, или с близо 6%, както и ще осигурят нови 10.5 млрд. барела резерв за картела. Новината за разширението на ОПЕК доведе до ръст на цените на петрола до над 63 долара за барел.


Очаква се Ангола да се присъедини към ОПЕК през март 2007 г. Това обаче предизвика сериозни притеснения за американските гиганти "Ексон Мобил" и "Шеврон", които са най-големите инвеститори в петролния сектор в страната, а именно Ангола е и най-големият вносител на черно злато в САЩ. Ангола е най-голямата страна - производител на петрол извън ОПЕК, но както Судан разчита изключително на чужди инвестиции за нефтения си сектор. През следващата година страната очаква да произведе два милиона барела петрол, което ще бъде с около 600 хиляди повече от тази.
Новоизбраният президент на Еквадор Рафаел Кореа изяви желанието си да присъедини страната към картела, който Еквадор напусна през 1992 г. От петролното министерство на Судан пък заявиха, че плановете за присъединяването на страната чакат само одобрението на президента Омар Хасан ал Башир.


При всички случаи включването им към петролния картел ще увеличи влиянието на африканските и латиноамериканските страни в ОПЕК и ще доведе до промени в сегашната диктатура на страните от Арабския полуостров начело със Саудитска Арабия. Увеличаването на страните членки ще направи контрола върху индивидуалните квоти все по-труден, отбелязват още от МАЕ.


Присъединяването на Ангола, Судан и Еквадор ще намали инвестициите на западните компании в трите страни, което създава потенциални предпоставки за проблеми с доставките в момент, в който светът изпитва все по-остра нужда от петрол, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ). Новината трябва да подейства като предупреждение за чуждестранните инвеститори, коментира пред Ройтерс анализаторът от инвестиционната банка "Кейлиън" (Calyon) Майк Уитнър. Засилването на мощта на картела ще даде възможност на отделните страни да действат по начин, който ще бъде най-изгоден за тях, опасяват се от МАЕ. Изведнъж тези страни видяха в петрола вратичка за увеличаване на тяхното влияние на международната сцена, коментира Юлиан Лий от Центъра за световни енергийни проучвания.


Основната цел на създадената през 1960 г. ОПЕК е регулиране на производството и влияние на цените. В момента в организацията членуват общо 11 държави - Алжир, Индонезия, Иран, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Венецуела и Ирак. OПЕК контролира над една трета от доставките на петрол в света, като налага производствени квоти на своите членове, с които коригира цената на петрола.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK