КФН даде лиценз на "Солид инвест"

"Солид инвест" получи в сряда лиценз от Комисията за финансов надзор и с него дружествата със специална инвестиционна цел в България стават общо 37. От тях само шест се занимават със секюритизация на вземания, останалите, също като "Солид инвест", влагат средствата си в имоти. Надзорът е потвърдил проспекта за публично предлагане на 150 хил. акции от първоначалното увеличение на капитала на фонда. Негови учредители са инвестиционното дружество "Елана високодоходен фонд" с 30%, фирмите "БГ Рент", "Синемакс 2000" ЕООД и "Юнайтед синема" с по 15%, а останалите 10% от акциите са притежание на 'Хемус груп" ООД. Според предоставените в КФН документи "Солид инвест" ще инвестира в покупка на курортен комплекс на Черноморието, строителство на туристически комплекс в Пампорово, а за София компанията има два проекта. Единият е покупката на индустриален имот, другият е строежът на жилищен комплекс от затворен тип.
На заседанието в срада комисията вписа и "Супер Боровец пропърти фонд" като публично дружество заедно с емисия от 650 хил. акции. Дружеството получи лиценз от КФН в началото на септември, негови учредители са "Супер Боровец пропърти инвестмънт" с 65.5% от капитала и "НЛБ Банка Запад-Изток" с 30%.
На 22 ноември КФН даде лиценз на "Алфа кредит" и на "Статус имоти", а преди това към 30 септември броят на лицензираните фондове беше 34. "Алфа кредит" се занимава със секюритизация на вземания, а "Статус имоти", както показва и името му, със секюритизация на недвижима собственост. Дружествата със специална инвестиционна цел са предпочитани и от мениджъри, и от инвеститори на борсата заради законовите данъчни облекчения - печалбата им не се облага с корпоративен данък, а минимум 90% от нея трябва да се разпределят като дивидент.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK