ЕБВР даде 15 млн. евро на "Пощенска" за енергийна ефективност

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа кредитна линия с Пощенска банка за заем от 15 млн. евро, съобщиха в четвъртък от двете институции. От там добавиха, че средствата имат за цел да се оптимизира енергийната ефективност на индустриалните предприятия в страната. Кредитната линия се отпуска по линия програмата "Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници" на ЕБВР. Началото на програмата бе поставено през 2004 г. от ЕБВР заедно с Фонда за извеждане от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" и Министерството на икономиката и енергетиката. Първоначално рамковото споразумение обхвана шест български банки, на които ЕБВР отпусна общо 50 млн. евро. През 2006 г. ЕБВР разшири проекта, като одобри допълнително 55 млн. евро по същата програма. Финансирането е допълнено от 20 млн. евро безвъзмездна помощ от Фонда за извеждане от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", основан през 2000 г. и администриран от ЕБВР.


"Пощенска" популяризира ползата от ефикасното използване на енергия, подпомагайки намаляването нивата на замърсяване чрез редуциране на въглеродните емисии. Нещо повече, благодарение намаляването на енергийните отпадъци бизнесът може да редуцира разходи, като успоредно с това става по-конкурентоспособен", е заявил Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България след подписването на документа. Директорът на Пощенска банка Асен Ягодин е казал, че този вид кредитиране е съществен за подобряване на енергийната ефективност на частния индустриален сектор. "Заемът също така ще насърчи инвестициите в алтернативни мощности с възобновяема енергия като водноелектрически централи и въздушно-енергийни генератори", е добавил още Ягодин.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK