Юробанк отправи търгово предложение за ДЗИ банк

Новият собственик предлага 8.31 лв. за акция

Новият собственик на ДЗИ банк ще отпише банката от публичния регистър след изтичане на търгово предложение, съобщи в петък Българската фондова борса. Юробанк предлага на миноритарните акционери по 8.31 лв. за акция, но предложението все още не е получило одобрението от Комисията за финансов надзор. Сделката за продажба на ДЗИ банк беше сключена през последните дни на септември, а миналата седмица в четвъртък гръцката И Еф Джи Юробанк придоби окончателно пакета от 74.89% от капитала чрез покупка от регистрирания в Люксембург "Юробанк ЕФГ холдинг". Сделката мина на нормалната борсова търговия с посредничеството на "Булброкърс" при цени 8.63 лв. за пакет от 33.13 млн. акции и 8.62 лв. за другия от 4 млн. книжа. Дни преди това нормалната пазарна цена за акция на банката беше около 7.50 лв. Предложението ще трае 28 дни след публикуването му в два централни ежедневника, но преди това КФН трябва да даде разрешението си.


Новият собственик отново напомни, че след сделката има намерение да слее ДЗИ банк с вече притежаваната от него Пощенска банка, която ще заеме приблизително четвърто място по големина в българския банков сектор. Преди няколко дни на проведено извънредно общо събрание акционерите приеха нови членове на надзорния съвет - Пиерджорджо Прадели, Теодорос Каракасис, Хараламбос Кирков и Ангелос Цихриндзис, който е независим член заедно с Максим Бехар. Техният мандат е пет години. От надзорния орган излязоха Асен Ошанов, "ДЗИ-общо застраховане" и "Контракт холдинг къмпани". Събранието прие издаването на депозитарни разписки или други документи, които удостоверяват акционерните участия в банката. В петък клиенти на "Булброкърс" купиха общо 8 751 019 акции на банката, представляващи 17.5% от капитала.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK