Над 10 хил. са чип картите у нас

Банковите карти стават все по-често използвани от населението и фирмите

© Георги Кожухаров

Банковите карти стават все по-често използвани от населението и фирмитеИздадените от "Виза" чип карти у нас вече са около 10 хиляди, съобщиха в сряда от организацията. Пет банки издават такива карти - Булбанк, "Райфайзен", "Алианц", ЦКБ и "Прокредит". Вече е в ход и издаването на карта само с чип и ПИН код, наречена V-pay. В момента чип картите, които се издават у нас, са снабдени и с магнитна лента, за да могат да се "четат" от всички устройства - банкомати и ПОС терминали. По данни на "Виза" към септември 2006 г. броят на издадените карти с нейното лого у нас доближават 890 хил. броя. Общо извършените с тях транзакции са 5.2 млн., или средно една карта е била употребявана около шест пъти за година. С картите са платени стоки или са изтеглени пари на стойност 377 млн.долара (което е около 565 млн. лв.), или това прави оборот от около 635 лв. на една бройка.


Българският картов пазар, който работи с "Виза" ще премине към организацията "Виза Eвропа" през април 2007г. Подобно на другите страни - членки на ЕС, в България ще настъпят промени от гледна точка на целия европейски разплащателен сектор като резултат от въвеждането на Единната европейска разплащателна зона (SEPA) през 2008 г. SEPA ще засегне всички банки в ЕС, тъй като те ще могат да издават карти или да приемат плащания в търговски обекти във всяка друга страна от Европейския съюз. Освен това чрез въвеждане на единен паневропейски лиценз, банките - членове на "Виза" автоматично получават валиден статут във всяка европейска държава, в която развиват дейност. Освен че се премахват всички технически и оперативни пречки, това ще даде възможност за по-високи нива на междудържавна конкуренция и ще намали разходите, обясниха от "Виза".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK