Компании на ТИМ ще доминират в SOFIX

Борсата реши да извади "Слънчев бряг"

Три нови компании влизат в SOFIX на мястото на "Слънчев бряг" - това са "Химимпорт", "КРЗ Одесос" и "М+С хидравлик", реши съветът на директорите на Българската фондовата борса. Промяната беше оповестена в петък и ще влезе в сила от 2 февруари, с което компаниите в индекса ще станат 14 вместо досегашните 12. Според критериите, обявени от БФБ, компаниите в т.нар. индекс на сините чипове, трябва да имат не по-малко от 2 млн. лв. капитализация, поне 500 акционери, акциите да са се търгували на минимум една пета от борсовите сесии през последните три месеца.


Това означава приблизително 12 сесии за тримесечие от общо около 60 работни дни. Интересен е фактът, че едно от изискванията за включване в индекса е емисията да се е търгувала поне 3 месеца преди да влезе в него - "Химимпорт" се търгува от 31 октомври и само два дни след изтичането на минималния срок ще влезе в SOFIX. Изключването на "Слънчев бряг" не е изненада, след като на пазара отдавна се дискутира нуждата от смяна в най-стария борсов измерител и най-коментираните компании са несебърският курорт, "Златни пясъци" АД и двете основни дружества на тютюневата индустрия в България - "Булгартабак холдинг" и "Благоевград БТ". От една година насам търговията с акциите на "Слънчев бряг" е все по-слаба, като само единични сделки повишават оборота. Подобно е положението и със "Златни пясъци", но от борсата са взели решение дружеството да остане в индекса, тъй като е от туристическата индустрия, която няма да е достатъчно представена само с "Албена" АД.


След като приватизацията на "Булгартабак" се провали на няколко пъти, а новините около конкурентоспособността на холдинга ставаха все по-лоши, и инвеститорите на борсата се отдръпнаха от книжата му, като от началото на март миналата година от 220 сесии в 85 е нямало изобщо сделки с акциите, но тази тенденция бележи промяна от средата на декември 2006 г. Много по-вяла е търговията с "Благоевград БТ" - за една година от 250 сесии в точно половината сделки не е имало, а изтъргуваният обем е общо 73 338 лота. Присъствието на "БТ холдинг" е достатъчно, а "Благоевград БТ" изобщо не е ликвидна позиция, смята Цветослав Цачев, анализатор в "Елана трейдинг".
Според източник от БФБ, пожелал анонимност, не е добре тютюневите дружества да се извадят от политическа гледна точка, тъй като държавата продава през борсата дружества от "Булгартабак" и ще бъде лош сигнал за евентуални инвеститори, ако видят, че холдингът и най-печелившата му фабрика са извън SOFIX. От излизането си на БФБ досега "Химимпорт" е най-ликвидното дружество - в петък бяха изтъргувани 143 хил. книжа, и пазарната му капитализация в момента представлява почти 7% от капитализацията на цялата борса.


"Намирам за странно решението на ръководството на борсата, но така щеше да бъде каквото и да беше то, когато няма ясни правила за влизането и излизането на компании от индекса. На критериите отговарят сигурно над половината от листваните дружества. Фактът, че компаниите, контролирани от ТИМ (ЦКБ, "Химимпорт" и "КРЗ Одесос") ще имат около 40% тегло в индекса, което ще се повиши още при евентуално делистване на "ДЗИ", е донякъде стряскащ, смята Владислав Панев от "Статус капитал".


Холдингът "Химимпорт" е контролиран от варненската група ТИМ, която скоро влезе в управата на "Одесос" и е мажоритарен собственик на "Централна кооперативна банка", която също е в индекса. Панев смята, че решението за МСХ е удачно до голяма степен, тъй като макар и с по-малка капитализация, предприятието е един от лидерите в своя бранш в световен мащаб. Дружеството е с основен акционер "Стара планина холд". Цветослав Цачев споделя мнението, че мястото на "Химимпорт" е заслужено, а позицията е по-интересна от БТК от гледна точка на инвеститорите. Влизането на БТК в SOFIX се дискутира отдавна, но от борсата поясниха, че ако това стане, една-единствена компания ще има голяма тежест в него, тъй като БТК е с капитализация 3.084 млрд. лв., или 18% от цялата капитализация на БФБ.


Учудващото за мен е оставянето на БТК извън индекса. Аргументът, че тежестта на телекома би била много голяма, не е сериозен най-малкото поради теглото на една група. Освен това на всички пазари тежестта на компаниите с висока капитализация се ограничава до максимум, да речем, 20 процента. Мога да дам примери с всички околни държави - Хърватия, Сърбия и т.н., каза още Панев.


Според мен това са козметични промени, индексът не е показателен, бих предпочел по-широк измерител, като BG40, но на базата на пазарна капитализация, каза Цветослав Цачев.


Индексът BG40 включва 40-те най-ликвидни компании на борсата за последните шест месеца, но изчисляването му става на базата на промяната в цените, не с тежестта на пазарната капитализация, както е в SOFIX. Промяна в BG40 се прави на всеки шест месеца, като следващата е точно на 1 февруари.


Иван Такев, директор "Търговия и надзор" в БФБ, поясни, че след няколко месеца може отново да има ревизия на SOFIX. Желанието ни е да включим повече компании, SOFIX може да има от 5 до 50 дружества, каза той. Членове на съвета на директорите на БФБ или не бяха открити за коментар, или отказаха такъв.


Преди месец холандската банка ABN Amro пусна сертификат, базиран на SOFIX, което повиши интереса към компаниите в него. Обикновено в такива случаи финансовата компания купува акции на дружествата, включени в индекса, а това влияе и на дребните инвеститори, които търгуват на борсата. В началото на годината "Ерсте банк" пусна подобен финансов инструмент, но на базата на част от компаниите в SOFIX, като всяка има различна тежест - най-малко, от 1%, е тази на "Булгартабак", а от туристическите дружества влиза само "Албена" с 5% тежест.


Борсата обмисля нов индекс, които да показва развитие на пазара, каза Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ. Все още обаче няма ясна концепция за структурата му, какви компании ще включва и на каква база ще се изчислява, тъй като в момента идеята за създаването на борсов индекс се обсъжда в комисия. Създаването на един нов индекс обаче е в тон с развитието на пазара и нуждата от негов по-ясен измерител.


Най-ликвидните дружества за декември и тяхната капитализация*
Дружество Брой сделки Капитализация
"Химимпорт" 1 139 990.6 млн. лв.
"Синергон холдинг" 880 113.83 млн. лв.
"Софарма" 553 892.32 млн. лв.
"Индустриален холдинг България" 553 127.28 млн. лв.
Източник: Месечен бюлетин на БФБ, капитализация към декември

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на j
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Shahmatist
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Ники Василев (Harry Poter)
  *****
  Весело

  Новият борсов индекс "БГ-Мутрикс" ще показва съвсем обективно и реално развитието на процесите у нас...

 4. 4 Профил на ЕТ
  *****
  Гневно

  Без него Sofix e селски пазар!

 5. 5 Профил на bez znachenie
  *****
  Неутрално

  Kakvi publichni kompanii v balgaria, kakvi 5 leva...vseki si pridava vajnosti ..borsi, brokerski kashti....gluposti na tarkala...oshte 100 godini niama da stignat za fondov pazar v balgaria....publichni kompanii ot koito samo 5% za publikata, a 95% se darjat ot edin goliam akcioner....

 6. 6 Профил на TIM4o
  *****
  Неутрално

  Mnooooooooooooooooogo se v1zmutih, kogato 4uh s u6ite si i vidqh s o4ite si kak vokalist na edna izvestna grupa ni nare4e BULfuckinGARIA !!! Be6e prav. Komunisti i monarhisti ZAEDNO perat parata si, a biznesa go dvijat MUTRITE !!! BULfuckinGARIA !!!

 7. 7 Профил на Снайдър
  *****
  Неутрално

  Ако говориш за Дий Снайдър, аз му се накефих. Иначе Мутрикс би бил страхотен индекс, поне половината компании може да влязат в него.

 8. 8 Профил на ----------
  *****
  Весело

  Хахахахахааааааааа, прав си Дий - MUTRIX, само как да им го превеждаме на сащисаните чужденци?

 9. 9 Профил на 01318
  *****
  Неутрално

  Ако не ви е ясно, парите са изпрани отдавна. а в момента българският фондов пазар започва наистина да се развива. вече се говори и за продажбата на БФБ. ликвидността му нараства всеки ден. А на кого са парите - на кой му пука?
  В Австрия най-големия вложен капитал е руски и червен. това прави ли Австрия страна втора ръка? отговорът е - НЕ.
  благодарение на тези капитали Австрия е това, което е в момента. защото иначе щеше да е доста бедна държавицата.

 10. 10 Профил на В.Паяков
  *****
  Неутрално

  Няма какво да оплюваме тази или онази компания.Не че западните и американските корпорации са се създали с честен труд.Такова нещо НЕМА !
  Въпреки легендите за ябълката препродадена от Ротшилд не забравяйте, че всички фирми по света никога не казват как са спечелили първият си милион.Аз също не бих казал как съм натрупал първоначален капитал.Важно е бъдещето и развитието на бизнеса.

 11. 11 Профил на dd
  *****
  Неутрално

  davaite momtscheta timadjii dobra vi e grupirovkata nali ste varnenzi a i gl.prokuror e sad garbat vi njama straschno moje vstischko da e vascho harasvate mi kupuvaite i sabogatjavaite super ste bravo jinazi tscherveni zesekari

 12. 521 Профил на Тим Боровски
  *****
  Неутрално
 13. 521 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Как ТИМ, бе? Как така една селска фирма ще управлява България?

 14. 521 Профил на DDT
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK