"Уника" инвестира 40 млн. евро в ЦИЕ за органичен растеж

Австрийският застраховател "Уника" планира да инвестира около 40 млн. евро в следващите три-четири години в региона на Централна и Източна Европа. Това съобщи главният изпълнителен директор на дружеството Константин Клиен. "Уника" е един от собствениците у нас на застрахователната група "Витоша", която включва в себе си общозастраховател и животозастраховател. Клиен е обяснил, че въпросните 40 млн. евро инвестиции ще се използват за органичен растеж на придобитите компании в ЦИЕ, след като през изминалите две години "Уника" е провела амбициозна програма по придобивания. "В момента вниманието ни ще се фокусира върху доброто ни позициониране", е казал още той. Шефът на "Уника" е акцентирал също върху това, че не се предвиждат нови придобивания в Албания и Русия, въпреки че партньорът на застрахователя - Райфайзенбанк, е активна в тези страни.


Изказването на Клиен идва в момент, в който от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че при тях е постъпило уведомление от страна на "Уника". В него австрийците съобщават за плановете си да придобият нови акции във "Витоша". В момента те държат 20% от капитала на българския застраховател. Плановете им предвиждат през тази година да контролират 51%, а до 2010 г. групата да притежава всички акции на "Витоша". По последна информация 72.5% от оставащите акции се държат от дружеството "Витоша холдинг лимитед", което е с регистрация на Британски Виджински острови.


Шефът на "Уника" е обяснил, че вижда огромен потенциал за растеж на пазарите в България, Сърбия и Румъния. Според него значителен ръст ще има в областта на животозастраховането. "Увеличение може да има още при застраховката на апартаменти и къщи, покупката на които се финансира посредством ипотечни заеми. Тези кредити се съчетават с полица "Живот", е казал също Клиен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK