Приключва търговията с правата на "Свилоза"

Избори 2022

Във вторник приключва търговията с правата от увеличението на капитала на "Свилоза", сочи съобщение на Българската фондова борса. Чрез тях инвеститорите могат да участват в повишението на капитала на производителя на целулоза от 6.6 млн. на 39.9 млн. лв. Средствата, които компанията ще привлече от капиталовия пазар, ще бъдат насочени за утрояване на производствения капацитет, както и за промяна в технологията на работа на завода.


Приключването на търговията с правата е само част от процеса на увеличение. Все още всички акционери, които притежават права, могат да ги прехвърлят, като крайният срок за това 8 февруари. Тези, срещу които не са записани нови акции, ще бъдат предложени за изкупуване на аукцион на 15 февруари. Всички инвеститори, които искат да запишат от новите акции срещу правата, които притежават, могат да го направят до 2 март.


Компанията предложи общо 6.6 млн. права, като пет от тях дават право за записване на една нова акция. От началото на търговията с тях на 9 януари до 5 февруари на борсата бяха изтъргувани общо 691 898 книжа за 13.8 млн. лв., което прави по около 20 лв. за акции. В понеделник на пазара бяха изтъргувани 253 хил. права на средна цена 20 лв. Капиталът ще се смята за успешно увеличен, ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.
Преди дни "Свилоза" получи сертификат за инвеститор първи клас за плановете си да изгради завод за хартия. Инвестицията трябва да бъде в рамките на 160 - 200 млн. евро, като компанията преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие за осигуряване на финансиране по проекта. В началото на януари заработи нова мощност за избелена целулоза, така че годишният капацитет на завода да се увеличи на 150 хил. тона.


По време на борсовата сесия по позицията бяха изтъргувани 120 акции, като цената се повиши с 1.71% до 7.12 лв. за ценна книга.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK