Приключва търговията с правата на "Аткив пропъртис"

Търговията с правата от увеличението на капитала на "Актив пропъртис" АДСИЦ приключва в петък 15 февруари. Всички инвеститори, които са се възползвали или са си закупили права, ще могат да вземат участие в увеличението на капитала от 5.2 на 20.8 млн. лв. Дружеството, специализирано в инвестиции в имоти, предлага 15.6 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1.5 млн. лв. За целта са издадени 5.2 млн. права, всяко носещо право да се запишат три нови акции. Ако всички нови акции бъдат записани и платени, в дружеството ще влязат 23.4 млн. лв. свежи ресурси.


От началото на търговията с права до в сряда през борсата са минали 855 хил. книжа за 77 хил. лв. Инвеститорите ще могат да прехвърлят правата до 19 февруари, а неизползвани ще бъдат предложени на аукцион на 26 февруари. Последният срок за записването на нови акции изтича до 20 март.


Дружеството ще използва средствата от увеличението за строеж на селище от затворен тип в Пловдив, чийто строеж по трябва да започне тази пролет. Става въпрос за селище, което ще се изгради в областта "4-ти километър". Основното строителство ще бъде от къщи, както и от ниски жилищни блокове. Досега фондът е купил част от земите, върху които ще се строи, останалите ще бъдат купувани с пари, които фондът ще събере от борсата. Строежът трябва да приключи за три години. Досега "Актив пропъртис" има инвестиция в търговски и бизнес център в Пловдив, където в началото на септември купи правото на собственост върху подземен паркинг в комплекса. В София инвестицията на дружеството е в бизнес център "Актив" на бул. "Цариградско шосе".


"Актив пропъртис" е едно от малкото дружества със специална инвестиционна цел, които ще раздадат дивидент и за 2006 г., след като направи това и през 2005 г. Компанията е и второто дружество на борсата с марткетмейкър след "Евроинс". ИП "Юг маркет" изпълнява тази функция от 1 февруари, който трябва да поддържа оборот от поне 1000 акции на сесия и да не допуска отклонение в цената с повече от 5%. На сесията минаха 6600 акции, които поевтиняха с 2.55% до 1.53 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK