Инвестициите в стоки може да достигнат $150 млрд.

Инвестициите в стоки и производните им активи ще са между 120 и 150 млрд. долара към 2008 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирайки проучване на "Барклейз кепитъл". Американската инвестиционна компания е направила проучване сред 240 специалисти.


Повече от половината от тях очакват общите вложения в стоки да достигнат 120 млрд. долара до края на 2008 г., а 36 на сто залагат на горната граница на сумата. По-малка част от експертите прогнозират суми между 90 и 120 млрд. долара, а едва 3 процента от запитаните очакват в стоки да са инвестирани по-малко от 90 млрд. долара.


В момента стоковите борси поемат около 100 млрд. долара.
Пенсионните фондове и застрахователните компании наскоро увеличиха дела на борсовите стоки в инвестиционните си портфейли. Съществуват още големи инвеститори, които биха могли да се включат в пазара, коментират от "Барклейз".


Около 22 процента от инвеститорите ще отделят 10 на сто от общата сума на портфейлите си за стоковите борси. Доста от запитаните инвестиционни мениджъри отчитат спекулативното поскъпване на стоките, но забелязват и силни фундаментални фактори на стабилно търсене. Очаква се покупките на Китай да повишат цените на основните метали, както и известни проблеми с навременното снабдяване.


От "Барклейз" отчитат, че в последно време проблемите със снабдяването се проявяват най-силно при калая. Миналата година потреблението на метала се покачи с 9 на сто, а физическите запаси на борсата в Лондон LME са едва около 10 хил. тона. Несигурността на пазара се подхранва и от заплахата за намаляване на доставките от Индонезия.


При никела състоянието на запасите е още по-критично, като те са по-малко от потреблението в света за един ден. Резервите от мед са се удвоили спрямо началото на миналата година, но все още не са в безопасната зона, обяви Пол Хорснел, директор на отдела за изследване на борсовите стоки в "Барклейз".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK