Жилищните кредити поскъпнаха с 20%

С половин процент расте цената на депозитите за година

Жилищните кредити са поскъпнали, а потребителските (макар и с малко) са поевтинели. Това показва лихвената статистика на Българската народна банка към края на февруари 2007 г. Данните са съпоставени със същото време на миналата година. БНБ е категорична, че дългосрочен жилищен заем в левове в момента може да се изтегли от едно домакинство при ефективен лихвен процент от 8.4%.


Година по-рано обаче този процент е бил 7.07%. С други думи - в рамките на една година жилищните кредити са поскъпнали с близо 20%. Увеличението в цената на този вид финансиране е с 1.33% пункта, показват данните на Българската народна банка.


Трябва обаче да се има предвид, че средните числа често са подвеждащи. Те имат смисъла най-вече да очертаят някаква тенденция в даден сектор. Ясно е, че ипотечните заеми през последната година са поскъпнали. От друга страна, има доста банки, които отпускат средства при лихва под 8%. Добрата новина е, че през февруари тази година спрямо януари ипотечните заеми са поевтинели с 0.1 пункта. Причина за това са многобройните промоции от страна на водещите банки в страната.
В началото на 2007 г. те са се харчели при среден процент от 8.5%. Най-евтино да се изтегли заем за ново жилище е било през март 2006 г. Тогава лихвеният процент е бил 6.68%, което си остава рекордно ниско.


Потребителските заеми след известното затишие през миналата година, изглежда,отново са на мода. Интересен факт при тях е, че те следват тенденция на поевтиняване. В рамките на периода февруари 2006- февруари 2007 г. спадът в цената им е с 0.74%. В момента средният ефективен лихвен процент при заемите за текущо потребление е от 9.95%.


Основна движеща сила за цената на ресурса на кредитния пазар си остава световните тенденции, които са към поскъпване на основните лихви. Жестоката конкуренция у нас все още успява да притъпи остротата на тези процеси, но така или иначе през настоящата година дори и най-оптимистично настроените банкери не очакват спад в лихвите с повече от половин пункт. Други финансисти пък направо коментират, че вече теглим заеми на европейски цени.


Тенденциите по поскъпване на основните лихви (най-вече тези, които се определят от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка) се отразяват и върху лихвите по депозитите. В рамките на разглеждания период те са се увеличили средно с половин процент. Така едномесечните депозити в левове достигат лихва 3.6%, а в евро - 2.37%. Едногодишните влогове се приемат при лихва 6.55% средно в левове и 4.77% в евро.

Коментари (0)
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите.

  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK