Оборотът на пазара пада близо два пъти за месец

Оборорът от търговия с акции на Българската фондова борса е паднал над два пъти през март спрямо търговията през февруари. Според месечния бюлетин на борсата на официален и неофициален пазар са били изтъргувани книжа за около 213 млн. лв. при около 433 млн. лв. месец по-рано.


През изминалия месец пазарът беше подвластен на мечешки настроения и претърпя корекцията след мощния спад в началото на март.


Въпреки това най-търгуваното дружество остава "Химимпорт", макар и с лек спад в броя на сделките и спад в оборота от тях след понижението при позицията. През март инвеститорите са сключили 2066 сделки с акциите на компанията при 2306 сделки през февруари. Оборотът по позицията намалява за месец от 42.4 на 17.5 млн. лв.
От челната петорка по ликвидност през март изпада "Химко", а на негово място влиза производителят на акумулатори "Монбат".


При инвестиционните посредници най-активен продължава да бъде "Карол", макар и с около 30% по-малко сключени сделки през март спрямо февруари. Посредникът е регистрирал общо 10 388 сделки за месеца.


Най-оборотният посредник пък отново е "Булброкърс", които си връща позициите, след като през февруари беше извън челната петорка. През март посредникът е реализирал 148.2 млн. лв. оборот на пазара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK