"Тигър" вече се търгува на официалния пазар в Сърбия

Сред кандидатите е и "Сояпротеин"

Сръбският производител на автомобилни гуми "Тигър" (Tigar) стана първата публична компания, която започва да се търгува на официалният сегмент на фондовия пазар в Белград, съобщи SeeNews. Досега нито една сръбска компания не отговаряше на изискванията за листване на двата официални сегмента на борсата в Белград. В момента акциите на над 1400 компании се търгуват на свободния сегмент на фондовия пазар.


Това са добри новини за инвеститорите. Надяваме се в скоро време още компании, към които има силен инвеститорски интерес, да могат да се присъединят към официалния сегмент, каза Гордана Достанич, директор на белградската борса. "Тигър" успя да покрие изискванията и получи одобрението на сръбската комисия по ценни книжа и акциите й ще дебютират на официалния сегмент на 10 април. Непосредствено след новината акциите на производителя на автомобилни гуми поскъпнаха с 4.13 на сто и затвориха борсовата сесия в сряда на нива 2195 динара (27.5 евро) за брой,


Това е голяма крачка и ще даде положителен сигнал за чуждестранните инвеститори, че пазарът става по-сигурен и по-стабилен, заяви изпълнителният директор на сръбската комисия по ценни книжа Милко Стимач.
Към края на март пазарната капитализация на "Тигър" възлиза на 44 млн. евро. Средният дневен оборот от търговията с акциите й достига 6.56 млн. динара. Капиталът на компанията е разделен в 1 718 460 обикновени акции с номинална стойност 1200 динара всяка. За миналата година компанията е реализирала приходи от 594 млн. динара (7 млн. евро). Нетната й печалба възлиза на 73 млн. динара, показват данните от неодитирания й отчет. Сред останалите компании, които имат най-голям потенциал да излязат на официалния сегмент, е производителят на соя "Сояпротеин" (Sojaprotein).


Общият оборот на борсата в Белград бележи ръст над 165 на сто за първото тримесечие на 2007 г. в сравнение със същия период на миналата година. Така до края на март той достига 545 млн. евро. Основната причина за силния ръст е присъединяването на над 200 нови компании към нерегулирания пазарен сегмент. Очаква се ръстът да продължи, воден от новоприетите регулации в Сърбия, според които всички акционерни компании трябва да качат акциите си за търговия на фондовия пазар. За първото тримесечие на годината индексът BELEX15, който следи сините чипове на борсата, се е повишил със 70 на сто в сравнение със същия период на 2006 г. Другият борсов индекс - BELEXLine, е прибавил 58.77 на сто за същия период.


Белградската борса е една от най-динамичните в региона в момента. Пазарната й капитализация към края на миналата година възлиза на 10.24 млрд. евро, което е с 53 на сто повече в сравнение с предходната година. Консолидираната печалба на фондовия пазар за миналата година възлиза на 1.2 млрд. евро.


Борсата в Белград работи съвместно с пазара във Виена от началото на годината, когато двете борси подписаха меморандум за съвместна работа. Целта е пазарите да си взаимодействат, най-вече в сферата на търговията с деривати и разпространението на информация. Очаква се виенската борса да подпомогне и консултира BELEX при създаването на пазар на деривати.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK