"Актив пропътрис" инвестира на Черноморието

Фондът за имоти "Актив пропъртис" диверсифицира портфейла си недвижимости с инвестиции по Черноморието. Компанията е направила втора покупка на земя в местността Алепу край Созопол и вече притежава 48 дка в района, става ясно от официално съобщение до Българската фондова борса.


Инвестициите по морето продължават с пълна сила и с имотите край Алепу "Актив пропъртис" диверсифицира портфейла от неждивимости, които секюритизира, поясни изпълнителният доректор на компанията Дилян Панев. Плановете на фонда са да разработи проект за ваканционен комплекс в района, но все още е твърде рано да се каже какъв точно ще бъде той. Компанията все още е процес на покупка на имоти, близки до вече закупените, и предстои да смени предназначението на земите. Те не са част от защитената територия в района, поясни Панев.


Инвестицията на морето ще е малка част от портфейла на компанията и тя се осъществява със средствата от увечението на капитала. През март фондът набра около 22 млн. лв. от увеличението от 5.2 млн. лв. на 19.7 млн. лв. Компанията не смята да набира средства от борсата чрез издаване на нови акции в следващата 1-1.5 година, каза Панев, тъй като според него все по-трудно ще е за дружествата за специална цел за инвестиции в имоти да набират капитали. Фондът ще разчита главно на облигационно и дългово финансиране за периода.
Основната дейност на компанията в момента е съсредоточена в проекта й в Пловдив за изграждането на жилищен комплекс на 4-ти километър. Проектът за него трябва да е готов до три месеца, уточни Панев, а през есента да започне строителството. Цялото инвестиционно начинание е за 41 млн. евро и трябва да се реализира в рамките на 36 месеца. Дружеството притежава няколко обекта - паркоместа и магазин в многофукционалата административна сграда "Актив" на бул. "Цариградско шосе" в София и подземен гараж в търговски и административен компплекс в централната част на Пловдив.


Дружеството реализира 1.7 млн. лв. приходи от дейността за 2006 г. спрямо 166 хил. лв. през 2005 г., като увеличението идва главно от продажбата на шест имота с площ 44 хил. кв.м в местността Орешака, Пловдивско. Печалбата от основна дейност достига 1.022 млн. лв. при 30 хил. лв. Миналата година фондът разпредели дивидент от 0.0058 лв. на акция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK