Надзорът глоби гръцка компания за манипулации с "Промота аеропарк"

Комисията за финансов надзор глоби гръцко брокерско дружество за манипулативни сделки с акции на "Промота аеропарк", съобщиха от надзора. На финансово-брокерското дружество "Никос Комнинос Ахе" са издадени две постановления, за всяко от които трябва да плати по 50 хил. лв. Според наблюденията на комисията в края на септември и началото на октомври гръцкото дружество и регистрираната в България компания "Доминант финанс" са сключвали сделки с малък обем акции на "Промота", което вече е преименувано на "Честърфийлд", които са довели до промяна на цените им с 376%. Също през октомври още няколко сделки с малък обем са покачили книжата с 2229%.


През февруари "Доминант финанс" получи от КФН две наказателни постановления за по 50 хил. лв. за същите манипулативни сделки. Глобите бяха наложени за сключвани от компанията сделки през инвестиционен посредник, чието име обаче не беше съобщено.


Въпреки че са за сделки от миналата година, глобите са наложени и за нарушение на закона срещу пазарните манипулации с финансови инструменти, който влезе в сила с приемането на страната ни в Европейския съюз. Освен от него пазарните манипулации се третират и от Закона за публично предлагане на ценни книжа, по който глобите са същите - до 20 хил. лв. за физически лица, до 50 хил. лв. за юридически, като при повторно нарушение са двойни.


От финансовия надзор са наложили глоба и на брокер на посредника "Капитал инженер проект", тъй като е продавал повече акции на "Декотекс", отколкото реално е притежавал. Книжата са продавани за сметка на посредника, размерът на наложената от комисията глоба не се съобщава.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK