"Виктория" става част от "Дженерали"

Застрахователната компания "Виктория" става част от групата "Дженерали", след като Комисията за защита на конкуренцията вчера разреши на италианската "Фата асикурациони данни" да придобие контрола върху дружеството чрез купуване на 67% от акциите."Фата" от своя страна е 100% собственост на "Дженерали" - Триест.


Именно "Дженерали" - Триест, през миналата година чрез австрийското си едноименно поделение закупи застрахователя "Орел", който по-късно беше преименуван на "Дженерали". Така в момента в България италианската група притежава редица дружества, сред които "Дженерали България холдинг" АД, "Дженерали застраховане" АД и "Дженерали животозастраховане" АД.КЗК установи, че предстоящата сделка няма да доведе до създаване на господстващо положение.


"Може да се очаква, че придобиването на "ЗАД Виктория" ще създаде възможност на "Дженерали" да доближи своя пазарен дял до основните четири участника в областта на застраховането "Уника", "Винер щетише", "Алианц" и Ей Ай Джи. В този смисъл концентрацията ще се отрази положително на конкуренцията в разглеждания сектор", отчитат от регулатора.


"Виктория" е регистрирано през 1996 г. като акционерно дружество с наименование "Мел инс". През 2002 г. компанията е продадена, а месец по-късно е и преименувана. Според данните от Комисията по финансов надзор към първото тримесечие на годината тя е на единадесето място по обем на премийните приходи у нас и с пазарен дял от 1.9%. По това време дружеството е с постъпления от 5.8 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK