"Юлиус Бер" увеличава дела си и в БТК

Инвестиционното подразделение на швейцарската финансова група "Юлиус Бер" (Julius Baer) - "Джулиус Беър инвестмънт мениджмънт" увеличава дела си в Българската телекомуникационна компания (БТК) до 5.36%, става ясно от съобщение на Българската фондова борса.


Инвестиционното звено, базирано в Ню Йорк, е увеличило дела си, който беше 1.24% след придобиването на допълнителни малко над 3.5 млн. акции от телекома в началото на август. Това качи цената на компанията до 12.47 лв. за акция. Подобен обем книжа бяха прехвърлени на 2 август, когато е регистрирана и сделката в Централния депозитар.


С това финансовата група значително увеличава инвестициите си в България, след като в началото юли "Джулиус Беър инвестмънт мениджмънт" придоби 8.36% от холдинговото дружество "Химимпорт". В началото на август пък фондове на групата придобиха близо 10% от застрахователната компания "Лев инс", която планира листване на Българската фондова борса по-късно през годината. По неодитирани данни на фондовете на компанията те са инвестирали още в Застрахователното и презастрахователното дружество ДЗИ, фармацевтичната "Софарма" и Българо-американска кредитна банка. Фондовете имат инвестиции и в Румъния, Сърбия и Хърватия, както и в Гърция и Кипър.
Швейцарската финансова група "Юлиус Бер" е сред най-големите асет мениджъри в света, като работи както в сферата на частното банкиране, така и в управлението на активи. Групата включва в себе си банката Bank Julius Baer и управлява над 400 млрд. швейцарски франка към края на полугодието на 2007 г.


Други инвестиции в български компании:


Компания / Дял


"Лев инс"*9.99%


"Химимпорт"*8.39%


ДЗИ**5.5%


Българо-американска кредитна банка**2.38%


Софарма**0.625%


*Данни на Българската фондова борса


**Към края на април 2007 г., данните са приблизителни, източник "Юлиус Бер"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK