Делът на "Юлиус Бер" в ОТР стигна 15%

Най-голямата швейцарска финансова група "Юлиус Бер" (Julius Baer) увеличава до 15% дела си в ОТР, става ясно от съобщение на холдинга до унгарския финансов регулатор. Най-голямата унгарска кредитна институция притежава в България Банка ДСК. "Юлиус Бер" също има инвестиции в български компании, сред които "Лев инс" (почти 10%), "Химимпорт" (8.39%), ДЗИ (5.5%), Българо-американска кредитна банка (2.38%) и незначителен дял, под 1% в "Софарма".


В официалното си съобщение "Юлиус Бер" посочва, че холдингът няма намерения да придобива контролен пакет от ОТР.


В края на март ръководството на унгарската банка гласува решения, с които на практика улесни придобиването й от чужди инвеститори. Акционерите решиха да отпаднат ограниченията за собственост и право на глас за чужденци и вместо предишните 10% чуждестранните инвеститори вече могат да притежават до една четвърт от общите гласове. Ако пък някоя компания притежава повече от 10% от капитала на банката, тя може да има до една трета от правата за гласуване.


Интерес към акциите на OTP по-рано през годината прояви и Михаил Рахимкулов - бившият шеф на "Газпром" за Унгария и в момента най-богатият човек в страната, който притежава 5.3% от капитала на банката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK