Слабият долар заплашва млечния бизнес и машиностроителите

Валутният курс принуждава компаниите да се ориентират към износ за Европа

Рекордното отслабване на долара спрямо еврото поставя на изпитание немалко български компании, които през последните години пробиха на пазарите извън Европейския съюз, показа проучване на "Дневник". Най-силно засегнати са секторите от хранителната индустрия и машиностроенето, които губят конкурентните си предимства и продукцията им поскъпва заради евтината американска валута, обясниха представители на двата бранша.


Българските мениджъри калкулират разходите за суровини и енергия в евро, докато продукцията се изнася в долари и за да неутрализират стопяващата се разлика във валутните курсове, някои износители са принудени да вдигат цените. Други пък прилагат фиксиран висок курс при договарянето на сделките (примерно от 1.6 долара за евро), за да компенсират бъдещи загуби от поевтиняването на американската валута.


И в двата случая сме в губеща позиция спрямо производителите от Далечния изток и САЩ, които произвеждат и продават в долари и не зависят от курсовите разлики, съобщи зам. изпълнителният директор на пловдивския завод за кари "Балканкар рекорд" инж. Петър Петров. Отслабеният долар рефлектира негативно и върху млечния сектор, чийто износ в обемно изражение се очаква да намалее през тази година с около 25 - 30%.
Докато през 2006 г. мандрите са отчели експорт на сирене и кашкавал от над 17 хил. тона , количествата за тази година ще бъдат около 13.5 хил. тона, съобщи председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Пазарите в САЩ и Ливан, на които българските компании срещат затруднения в момента и които работят в долари, традиционно поддържаха постоянен дял от 30-40 на сто от общия експорт на млечни продукти.


Според Петров ситуацията за машиностроенето е критична. Браншът се опитва да превъзмогне изоставането след 1990 г. чрез възвръщане на част от предишните си пазари. Производителите на електро- и мотокари успяха да увеличат износа си за Русия и страните от ОНД с около 30 на сто за миналата година и искат да запазят тенденцията.


"До миналата година печелехме с високото качество и по-евтината продукция, но заради слабия долар нашите електрокари вече почти се изравниха по цени с японските и това може да отново да ни върне на стари позиции", обясни още инж. Петров. Проблемът на машиностроителите е, че внасят основните детайли като двигателите например от Германия, където ги купуват в евро. Според специалисти изходът за българските производители е да осъществят партньорства с европейски компании, за да устоят на международната конкуренция.


В млечния сектор компаниите също компенсират загубата на доларовите пазари с по-активно навлизане в Европа и тази тенденция се откроява много ясно от средата на 2007 г. Променят се не само пазарите, но и видът на търгуваната продукция. До миналата година секторът изнасяше продукти с период на зреене над 60 дни (сирена и кашкавали), но от средата на 2007 г. се наблюдава преориентация към пресните продукти - подсладени кисели млека и продукти с мюсли и сушени плодове, съобщи Симеон Присадашки, собственик на фирма "Жоси".


Според Зоров благодарение на малотрайните продукти общият експорт за 2007 г. ще надхвърли 18 хил. тона, но производителите са притеснени от загубата на извъневропейските пазари, където традиционно поддържаха добри контакти. Стратегиите на европейските компании са свързани с разширяването на пазарите извън ЕС, ние не трябва да изоставаме, коментира още той.Еврото поскъпна до нов рекорд и в края на миналата седмица се разменяше за 1.4967 долара. Въпреки критичната ситуация от Европейската централна банка съобщиха, че силната евровалута е в интерес на Стария континент. Според представителя на управителния съвет на банката Лоренцо Бини-Смаги нивата на еврото отразяват интереса на инвеститорите към валутата и е грешно да се мисли, че има конспиративно отслабване на долара с цел по-голяма конкурентност на американския износ.


Щатският долар на няколко пъти в историята губи над 25 на сто от стойността си. Сегашният спад е общо 36 процента от 2002 г. до сега. През 70-те години валутата падна по време на период на едновременна стагнация и инфлация. През 80-те пък валутата поевтиня след страхове, че японската икономика ще изпревари американската. В момента доларът е притиснат от страхове за неравномерното развитие на американската икономика, спада на имотния пазар и голям дефицит по текущите сметки. Очакваното решение на Фед на 6 декември за още едно намаляване на лихвите може да доведе до допълнително поевтиняване на щатския долар.


Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални изследвания:


Как ще се отрази слабият долар на българската икономика?
- Доларът наистина влияе на износа, но влияе и на вноса. Делът на фактурирането в долари при вноса винаги досега е бил по-голям от дела на фактурирането в долари при износа.


Т.е. внасяме повече в долари, отколкото изнасяме в долари?
- Да, основна заслуга за това, разбира се, имат горивата, но така или иначе, ако тенденцията се запази, слабият долар означава благоприятен общ ефект върху нетния износ - т.е. вносът ни поевтинява с повече, отколкото ни поскъпва износът в долари. Проблемът е, че особено що се отнася до горивата, при тях няма никакъв проблем паралелно с отслабването на долара да им се качва цената в долари.


Как ще се отрази това на икономиката като цяло?
- Ефектът ще е неутрален или ако има - той ще е положителен върху общия търговски баланс. Разбира се, ще има проблем за конкретни фирми в конкретни ниши. Те обаче са заели стратегически дълги позиции в долари преди време, когато вероятно той е бил силен. Когато той пада, обаче има загуби.


Износът на България
Валута 1999 г. 2000 г. 2001 г. 2002 г. 2003 г. 2004 г. 2005 г. 2006 г.


Щатски долари 61.2 58.9 48.2 45.6 33.2 35.5 42.2 37.7
Евро 35.7 38.6 48.9 51.1 63.9 62.1 55.8 59.9


Източник: БНБ, в %

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Otekato
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на razbiratel
  *****
  Неутрално

  Слабия $ ще влиае зле на БГ износител и на даржавата идат дарвени години- справка Аржентина 2001

 3. 3 Профил на peron
  *****
  Неутрално

  да,Аржентина-2001
  е много добра справка !!!

 4. 4 Профил на Винк Винк
  *****
  Неутрално

  "Валутният курс ПРИНУЖДАВА компаниите да се ориентират към износ за Европа?"

  Дали ще е доста трудно да се изнася за ЕС, с цялата липса на митнически и транспортни ограничения? А,да... има по-високи ХИГИЕННИ СТАНДАРТИ! Това ще е големия проблем!

 5. 5 Профил на До Винк Винк
  *****
  Неутрално

  Проблема не е в хигиените стандарти, злорадстващ писателю. Аз изнасям за ЕС покривайки техните хигиени изисквания (хранителни продукти за пряка консумация). Но основните ми конкуренти са китайските производители, които продават в долари, плащат транспорт в долари и купуват суровини в долари. Тяхната продукция е с по-ниско качество и значително по-слоцен режим на въвеждане в ЕС. Но, в момента разликата в цените е 30% в тяхна полза. Моите суровини са на пазарни цени (селскостопанска продукция), които отгоре на всичко са и незапомнено високи тази година. Китайските суровини са с държавно регулирани ниски цени, държавно регулиран и дотиран курс на юана към долара.
  Иначе си разбирач голям... като те слушам и се сещам защо никой не е станал цар в собственото си село.

 6. 6 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Поради силното евро производството на "Еърбъс" става губещо. Има теоретична възможност (правно подплатена) за въвеждане на валутен контрол в ЕС. Познайте къде ще се скъса веригата, когато чуждите "инвестиции" отлетят.

 7. 7 Профил на Банкерръ
  *****
  Неутрално

  Ръгай пачки у буркано, евро, долари, златце, защото наистина иде "аржентинското" танго, ама у нас ще е по-лошо ! Все пак в Аржентина комунягите не управляват !

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на пич
  *****
  Неутрално

  Това е много радостно за мен ЩЕ има по-голямо предлагане на млечни продукти в БГ и страните опериращи с евро и скъпостойностна валута, а търсенето ще е все такова каквото е. Изводът - цените на млечните продукти ще се понижат и ще папам млекце на по-ниски цени Ех данон Ех това сухо мляко обаче няма да го пипна Хич.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на Petrov do Nr.5
  *****
  Неутрално

  Вярвам, че е така. Сещам се, че Порше, за които основен пазар са САЩ, хеджират риска на валутния пазар с опции. Така, когато намалеят продажбите, печелят от валутата и са една опт най-проспериращите компании в Германия. Питай спецовете как се прави! А и сключвт в договора си клаузи калкулиращи валутния риск. Българите още не сме се сблъсквали много с такива неща.

 12. 12 Профил на от др.Иванов до Винк Винк
  *****
  Неутрално

  Няма по-високи стандарти. В отделни мандри , правени напоследък има като нашите, но в старите няма. И това е така, защотоние влезнахме късно и трябваше да изпълним всичко, което се измисли. Нашите мандри и месозаводи , които се построиха последните години са от най-добрите в Европа. И въпреки това никой не ги пуска, защото в няма нужда от тях. Те ще пробият само с чужда търговска марка, което пък ги обрича да продават винаги евтино. Това се нарича капитализъм, малките работят за големите.

 13. 13 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Относно хеджирането на валутния риск. Цената на хеджирането се е увеличила и то става неизгодно. Хората, които управляват и притежават банките са едни от най умните. ЕЦБ бълва евра за да намали курса, но ефект ще има след около 18 месеца. Очакват ни интересни времена. www.istinski-pari.com

 14. 14 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  И кво излиза. Велик Комунистически Китай - най облагодетелстван от капитализма.

 15. 15 Профил на banker'
  *****
  Весело

  Ragaj pa4ki u burkano... ,no i 4u6kata v bobo.

 16. 16 Профил на к'ва става тя...
  *****
  Неутрално

  Неотдавна няколко форумни разбирковкци ликуваха за "падението" на $. Не искаха и да чуят, че това е неизгодно за недоларовите иконимики. Явно са си мислели само за БУРКАНБАНК.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на prodavachka
  *****
  Неутрално

  Ами това което съм разбрала с моят 40годишен стаж като такава,тарговия и оборот се прави с повече оборот на стоки или ниски цени и по-евтино за клиента.
  Който произвежда евтини стоки(ако може)и ги продава на ниски цени печели.Другият излиза от играта или затваря.

 20. 20 Профил на az1234
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK