Кабинетът спешно ще търси пари за животновъдството

На първото си за годината заседание в четвъртък се очаква правителството спешно да търси варианти за подпомагане на млекопроизводителите. Това съобщи Диян Русинов от инициативния комитет на протестиращите животновъди, които в края на миналата година заплашиха със стачни действия, ако не се намерят компенсации за огромните щети, нанесени на сектора от сушата през 2007 г.


Работна група от представители на стачниците и експерти от земеделското министерство обсъдиха преди два дни исканията, без да се постигнат до конкретни резултати. Фермерите настояват за субсидии, които поне частично да покрият загубите им от високите цени на фуражите. "Стопаните са пред фалит и ако спешно не се намерят средства за покупка на зърно, ще унищожат и малкото останали животни в страната", поясни Русинов. Исканията са отпускане на еднократна помощ за всяко животно, които да стигнат за изхранването на стадата през зимата. Стойността на субсидията се изчислява между 50 и 300 лв. за едно животно според големината му. Допълнително се искат и целогодишни субсидии при изкупуването на прясното мляко, тъй като сега подобни компенсации се отпускат само през летните месеци заради ниските изкупни цени.


Според изчисленията на фермерите секторът може да се спаси от унищожение само ако държавата спешно осигури 300 млн. лв. Тези суми обаче бяха оспорени не само от земеделския министър Нихат Кабил, но и от представители на бранша. След срещата на министъра със стачниците в края на декември 2007 г. беше решено да бъде изработен актуален доклад за състоянието на сектора, който да бъде представен на правителството. На утрешното заседание на кабинета се очаква докладът да бъде гледан.


От решението на министрите ще зависят и по-нататъшните ни действия, обясни Диян Русинов. И допълни, че ако проблемите не бъдат решени, животновъдите от цялата страна ще блокират магистралите в знак на протест срещу липсата на държавна политика в сектора. Техните протести ще бъдат подкрепени и от зърнопроизводителите, които също настояваха за по-големи доплащания към европейското финансиране за 2008 г. Според договора за присъединяване държавното съфинансиране може да бъде до 60 на сто от пълния размер на средствата, които България ще получи през 2016 г. Подобни помощи дават всички останали новоприсъединили се държави, включително и Румъния, но в бюджета за 2008 г. парламентът не предвиди исканите 148 млн. лв. В преходните разпоредби на бюджета беше записано, че тези средства могат да се отпуснат само при преизпълнение на приходите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK