Обновяват операта в Пловдив с 42.3 млн. лв.

За изпълнител на обекта е избрана гръцката фирма "Актор"

Основна реконструкция и модернизация на Синдикалния дом на културата, който е и база на операта, предприе Пловдивската община. Общата стойност на проектните и монтажните работи надхвърля 42.3 млн. лв. без ДДС. Финансирането ще бъде осигурено изцяло от общинския бюджет, съобщиха от кметството. Пловдив има изключителна нужда от реализацията на този проект - вторият в страната град на България е беден на театрални и концертни зали, както и на стадиони.


За изпълнител на обекта е избрана гръцката фирма "Актор". Първият етап от реконструкцията трябва да приключи през 2010 г. Вторият етап, който още не е одобрен, предвижда построяването на още една сграда към сега съществуващата.


Първият етап предвижда модернизация на съществуващата сграда на стойност над 13.8 млн. лв. без ДДС. Той трябва да бъде приключен за 30 месеца от датата на издаването на разрешителните.
Проектът предвижда най-напред да бъдат подновени всички основни инсталации на сградата - ВиК, електроинсталации, осветление. Из основи ще бъде реконструирана залата за зрители. Предвижда се сегашната й зъкръглена форма да се промени с цел подобряване на акустиката, която сега не е добра. Столовете за зрителите ще бъдат по-широки и удобни от досегашните. Ще се реконструира и сцената, чиито въртящи се механизми в момента не работят.


В приземието ще се направи ново разпределение на помещенията. Сегашната фасада ще бъде заменена със стъклена. Вътре в обновената сграда ще има кафене и панорамен асансьор. От двете страни на главния вход ще се обособят две конгресни зали. Заедно с голямата зала те ще осигуряват 550 седящи места. На третия етаж ще има изложбени зали.


Предвижда се под площада пред сградата да бъде изграден подземен паркинг. Автомобилите ще влизат в клетка, която след това чрез механизъм ще ги подрежда. Клиентите ще ползват само първото подземно ниво, където ще има 6 пункта за предаване и получаване на автомобилите. Те ще се подреждат на шест нива по-надолу. Входът и изходът ще са с рампи. Цялата дейност на паркинга ще се управлява компютърно. Времето за изчакване на автомобилите ще е от минута и половина до 3.5 минути максимум, обясниха от общината.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK