Броят на международните конференции се удвоява за пет години

Половината от тях се организират в хотелите

Броят на международните конференции и конгреси, организирани през последните години в София и в другите градове в страната, непрекъснато нараства. Ако през 2002 г. България е била домакин на общо 12 мащабни събития, то през 2006 г. броят им надвишава 20. Това показват данните от изследване на консултантската компания "Бика" (BICA - Bulgarian Investment Consulting Agency) за условията и възможностите за развиване на конферентна дейност у нас. В същото време на пазара има недостиг на достатъчно модерна изложбена площ, която да отговаря на нарастващото търсене.


През 2002 г. в София са организирани общо шест международни прояви с поне по 50 участници в тях. Още толкова са големите конгреси и конференции в другите градове на страната (най-често Пловдив). Четири години по-късно мащабните прояви в София вече са 13, а общо в цялата страна - 21.


В сегмента на конферентния, изложбения и конгресния бизнес търсенето все повече ще расте, сочи един от изводите в изследването. В същото време обаче предлагането изостава и тази тенденция ще се задълбочи.




В момента два обекта са основните конкуренти на този пазар в София. Това са Националният дворец на културата (6 хил. кв.м изложбена площ) и "Интер експо център" (10.4 хил. кв.м вътрешна и 7.5 хил. кв.м външна изложбена площ). От тях обаче единствено вторият предлага пространна модерна площ с допълнително техническо оборудване. Това означава, че реално на пазара има малко над 10 хил. кв.м изложбено пространство, което отговаря на съвременните изисквания.


През последните две години броят на дните с изложения и конференции и в двата обекта расте, показват данните на консултантите. През 2007 г. Националният дворец на културата е бил зает три пъти повече дни от предходната година. Също така се удвоява и средната продължителност на проявите. Тенденция към нарастване има и проявите в другия голям конгресен център.


И при двата обекта обаче се забелязва ясно изразена сезонност в работата. Най-слабите месеци са през лятото, когато проявите са сведени до минимум.


Освен в двата конгресни центъра има и други обекти, в които се организират конференции и конгреси. Най-често това са някои от големите хотели в София, които имат и конферентни зали. Техният капацитет обаче е ограничен, сочи анализът. Въпреки това данните показват, че между 40 и 50 на сто от по-малкия конферентен бизнес минава именно през хотелите.


Засега липсват конкретни проекти за изложбени центрове в София, които да са започнали да се реализират. Изключение прави "Интер експо център", който в момента разширява площта си. Има и някои други идейни проекти за конгресни центрове в района на Обеля, при околовръстното шосе, но при тях не са обявени сроковете за реализация.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK