Източноевропейските пазари навлизат в труден период

Те са силно зависими от износа си към страните от еврозоната

За държавите в Източна Европа се очертава мрачно икономическо бъдеще, обусловено от икономически проблеми на Запад и политически на Изток.


Развитието в тези страни е притиснато от забавящото се стопанско развитие в Западна Европа и назряващата геополитическа криза с главен участник възраждащата се Русия на изток, коментира Ройтерс в свой анализ. Русия е вторият най-голям производител на петрол в света и доставките й към Европа са от голяма важност за икономиката на Стария континент, включително и за източноевропейския регион.


Обвързаността на пазарите в Централна и Източна Европа със западноевропейските страни е голяма - те са както източник на финансиране, така и голям пазар за износ. Валутите, облигациите и фондовите пазари в страни като Полша, Унгария и Чехия са силно зависими от паричните потоци, които идват от старите членки на еврозоната, които вече започнаха да регистрират трудности в местните си икономики. Еврозоната се свива, а заплахата от рецесия е надвиснала сериозно над Западна Европа. Това означава, че хората там ще имат по-малко пари за харчене, а банките - по-малко пари за заемане, отбелязва Ройтерс.
Като резултат от намаленото потребление страните в Западна Европа ще намалят и своя внос. А те са основният пазар на източноевропейските държави. По данни на инвестиционната банка "Лемън брадърс" 80% от целия износ на страните от региона отива към Европейския съюз, а 50% от него - към еврозоната. Общият изглед се влошава по линия на износа и по линия на банковото кредитиране, коментира Маник Нарейн, анализатор в "Лемън брадърс".


Тежката ситуация започна да се усеща и по движението на местните валути, които през последния месец достигнаха рекордно високи стойности спрямо еврото. Оттогава обаче полската злота и унгарският форинт са изгубили между 4 и 7 на сто по отношение на единната европейска валута, която през последния месец отбеляза най-големия си месечен спад спрямо долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK