БНБ очаква трудна година за икономиката

Инвестициите и ръстът на БВП ще намалеят, темпът на кредитиране ще спадне до 15% през лятото

Умерено песимистични прогнози за първата половина на 2009 г. с по-малко положителни ефекти от глобалната икономическа криза оповести БНБ в последното издание на "Икономически преглед". Значително забавяне на реалния темп на растеж на БВП в сравнение с миналата година, умерено забавяне на преките чуждестранни инвестиции, забавяне на вътрешното търсене и на икономическата активност в страната, продължаващо намаляване на инфлацията и свиване на дефицита по текущата сметка като дял от БВП са част от очакванията на централната банка. Прогнозата на БНБ съвпадна с годишните данни за платежния баланс, според които дефицитът по текущата сметка за миналата година се е раздул до 8.27 млрд. евро, като размерът му вече достигна 24.3% от БВП при 21.8 на сто година по-рано. Отливът на капитали като следствие от финансовата криза се отразява върху баланса като спад от над 1 млрд. евро в размера на преките чуждестранни инвестиции за 2008 г.


И през следващите месеци годишният темп на прираст на кредитирането ще продължи да се забавя, като към средата на тази година се очаква да достигне около 15%. В края на декември 2008 г. той е 31.6% (при над 60% за края на 2007 г.).


Що се отнася до движението на лихвите по кредитите, през следващите месеци има значителната несигурност, посочват от БНБ. Намаляването на лихвения процент на ЕЦБ през октомври -ноември (с 50 базисни точки) и декември (със 75 б.т.) може да подейства ограничаващо на по-нататъшното повишаване на лихвените проценти по кредитите. Това ще зависи от реакцията на пазарните лихви на промяната в паричната политика в еврозоната, обясняват от централната банка. За лихвите по депозитите обаче очакванията са за забавяне на темпа на нарастването им през следващите месеци.
Глобалната икономическа криза ще свие външното търсене на български стоки. Влошената международна конюнктура ще повлияе негативно върху инвестиционните планове на предприятията у нас, а забавеният прираст на доходите ще ограничава нарастването на потреблението на домакинствата, очакват експертите на БНБ. Именно в резултат от по-слабото външно и вътрешно търсене се очаква реалният темп на растеж на БВП да се забави значително в сравнение с 2008 г. В края на миналата година управителят на БНБ Иван Искров прогнозира икономически ръст не по-нисък от 1.2-1.5%. Министерството на финансите през декември занижи прогнозата си от 4.7 на 2.1%. ЕК също коригира очакванията си, като ги занижи до 1.8%. Италианската банка UniCredit свали от 2% на 0.2% прогнозата си за ръст на българската икономика през тази година. Според експертите й се предвижда кризата да тежи на икономиката поне до 2012 г.


През първото и второто тримесечие на 2009 г. заради силно влошената международна конюнктура ще намалеят темповете на растеж и обемите на износа и вноса спрямо съответните тримесечия на 2008 г. Забавянето на икономическата активност през първата половина на годината ще доведе и до намаляване темпа на растеж на бюджетните приходи.


През първата половина на 2009 г. инфлацията ще продължи да се забавя заради по-ниските в сравнение с миналата година международни цени на горивата и производствените суровини. Натрупаната през миналата година инфлация достигна 7.2% (декември 2008 г. спрямо декември 2007 г.) при 11.6% в края на 2007 г. Според очакванията на централната банка бюджетният излишък за първите две тримесечия на тази година ще надхвърли 5% от прогнозния БВП за годината. Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс към БВП ще започне да се свива през първите две тримесечия и очакванията са да бъде под 20% от БВП към средата на 2009 г. В условията на глобална икономическа криза България запазва относително ниска степен на уязвимост по отношение на потенциално спекулативно изтегляне на капитали, пише в анализа на БНБ.


- плюсове:


Инфлацията ще продължи да намалява


Свиване на дефицита по текущата сметка


Ниска степен на уязвимост от изтегляне на капитали


- минуси:


Забавяне растежа на БВП


Забавяне на чуждестранните инвестиции


Забавяне на вътрешното търсене


Забавяне на икономическата активност


Забавяне на темпа на кредитиране


Намаляване на темповете на растеж и обемите на износа и вноса


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK