Банки променят начина на ценообразуване на кредити

И през февруари е имало увеличения на лихви

Банки променят начина на ценообразуване на кредити


Промяна в начина на образуване на лихвите за крайния клиент, увеличаване на надбавките като част от лихвата и фиксиране на минимален размер на лихвата по заеми, под който тя не може да пада. Това са новите линии, които се оформят на банковия пазар у нас и бяха очертани от финансовия портал "Моите пари" в обзора им за февруари. През изминалия месец има и повишение на лихвите - при жилищните ипотечни заеми то е с между 0.5 и 1 процентен пункт, а при потребителските - между 0.25 и 1 пр.п. Увеличение има и на таксите по кредитите.


Замяна на пазарния индекс (Euribor, ОЛП) като съставка при образуването на лихвата по жилищен ипотечен кредит с базов лихвен процент се появява като нов метод в ценообразуването на заемите. Базовият лихвен процент (БЛП) се определя от ръководството на съответната банка в зависимост от пазарните условия и различни индекси като цена на привлечен ресурс, рискова премия и други. През миналия месец такъв нов модел е въведено от българското поделение на гръцката Емпорики банк (част от френската "Креди агрикол"). Друга новост сред банките е увеличаването на надбавките като част от лихвата (лихва за крайния клиент = пазарен индекс/БПЛ + надбавка) за нови клиенти - клонът на гръцката Алфа банк, Емпорики банк, Банка Пиреос България. Увеличения на лихвите по ипотечни заеми има МКБ Юнионбанк - с около 3 пр.п., като някои от продуктите й са отпаднали от портфолиото й - кредит "До ключ" и "На зелено", посочват от "Моите пари". Алианц банк България е повишила лихвите по жилищните си заеми с 1 пр.п., като е намалила и процента на финансиране от 80% на 70%. Общинска банка също е увеличила лихвите и таксите по заемите си, като е въвела и минимални нива от 12%, под които лихвата не може да пада. Това се сочи като една от новостите в ценообразуването. Увеличение на таксата за юридическо обслужване има и Алфа банк от 20 на 50 евро. Уникредит Булбанк е предложила на клиентите си нови лихвени условия, базирани на нови критерии (и за жилищни, и за потребителски заеми) - срокът на кредита и процентът на финансиране от банката. "Чрез този подход имаме възможност за по-подробна оценка и това ни дава възможност да финансираме по-добрите проекти при по-добри условия, тоест по-ниски лихви", обясниха от банката.


Намаляването на стойността на някои пазарни индекси (Euribor, ОЛП), които участват във формирането на лихвата за крайния клиент, на този етап не намира пряко отражения в тази лихва, тъй като тези индекси към момента не са реалистичен индикатор за търсенето и предлагането на пари. Самите банки не си отпускат средства една на друга поради липсата на доверие на пазарите и докато то не се възстанови, нещата едва ли ще се променят, обясняват експерти. По-скоро ниските стойности на тези индекси отразяват усилията на националните банки да стимулират кредитирането, допълват те. През септември-октомври 2008 г. шестмесечният Euribor беше 5.40%, а за сряда стойността му беше 1.8%, а тримесечният съответно - 5.33% и 1.77%.
Лихвите по потребителските си заеми са увеличили Райфайзенбанк (с 0.5 пр.п.), Банка Пиреос (1 пр.п.), Societe Generale Експресбанк (0.25 пр.п.), Емпорики банк (с 0.47 пр.п.), Общинска банка (0.58 пр.п. по левови и 0.22 пр.п. по евро). ПИБ е увеличила таксата за разглеждане на документи от 10 на 20 лв.


Промени във формирането на лихвите:


- замяна на пазарен индекс (Euribor, ОЛП) с базов лихвен процент


- увеличаване на надбавката като съставка на лихвата


- фиксиране на минимален размер на лихвата


Добромир Ганев, изпълнителен директор на "Форос":


Принудени са от външни обстоятелства


Поредно увеличение на лихвите ще затрудни пазара на недвижими имоти и така ще се забави нормализирането му. Доходите на населението не се увеличават и така вероятността за получаване на заем при завишените критерии на банките намалява допълнително. Все пак банките предприемат такива стъпки. При това те са принудени от външни обстоятелства, поради по-скъпия ресурс на международни пазари. В следващите няколко месеца не се очаква увеличение на цените на имотите и на броя на сделките. Но в никакъв случай пазарът няма да замре. До края на годината се надявам превишаващото сега предлагане да намалее и така да се свие разликата между търсенето и предлагането в момента.


Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена":


Това ще има възпиращ ефект


Влиянието ще бъде отрицателно с възпиращ ефект. При увеличаващи се вноски по ипотечните кредити, което е резултат от нарастващите лихви и намаляващи цени на наемите и на имотите, изплащането на заемите става трудно. На пазара има доста имоти, които са под заплахата кредитополучателите, ползвали заем за покупката на тези имоти, да не могат да изплащат кредитите си.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 2. 2 Профил на CDU
  CDU
  Рейтинг: Разстроено

  В Западна Европа и САЩ лихвите по кредити падат, в България се увеличават!!! Държава на абсурдите!!!

 3. 3 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: Весело

  Няма нищо абсурдно. Където народа гласува президент да му бъде едно дребно лекенце, доносник на Държавна Сигурност, е нормално и кашкавала да е по-скъп от швейцарския, и лихвата на кредитите да е двойна, и три пъти да плащаш за здравеопазване (един път: да го открадне НЗОК; втори път - да го открадне болницата; трети път - защото все пак и лекаря семейство храни)

 4. 4 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  на запад парите са средство с което един като произведе нещо и го предлоги на пазара да вземе пари и да ги вложи пак в производство и да има и за него и да му вьрви бизнеса
  в бьлгария парите са стока която се продава от банките на кредитоискателите които в наи общия слуцаи купуват краен продукт които е вносен от европа и света и банките пецелият като променят лихвите което до някьде е нецестно спрямо крдитополуцателите които са краини клиенти и работещи на заплата в повецето слуцаи
  защо например като има криза в банковия сектор и правителствата подпомагат банките като ги реинвестират банките не се отказаха от пецалбата която калкулират вьрху всеки потребителски кредит това да е един вид реинвестиране на клиентите
  например ако нещо струва 100% и банката го оскьпява 30-40% и нацислява лихва вьрху новата сума да бяха отменили оскьпяването и да пецелят само от лихвата която е вьрху реалната цена на стоката но ако стане така ще излезе це банките трябва да врьщат пари на клиентите си които са надвнесени в резултат на оскьпяването

 5. 5 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  хората с потребителски кредити са си купили вносна покьщнина енергиино ефективна с което са допринесли за подобряването на енергиината система и обновяването на домовете си и подобряванто на живота им с което като ходят на работа се цустват спокоини и се трудят за врьщането на кредитите си и са мотивирани

 6. 6 Профил на SD
  SD
  Рейтинг: Неутрално

  Да не обобщавам на едро, но някои банки имат поведение на дребни мошеници.

 7. 7 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: Неутрално

  Кви нормални банки в България бе хора .Това са просто лекьосани лихвари и кожодери.В коя нормална банка лихвата по кредитите е по-висока ПЕТ пъти основния лихвен процент .Представяте ли си на какви печалби се работи.В целия свят банките са или в дупка или вече са фалирали .Нашите отличници отчитат печалби с милиони.Не защото са много умни , а защото ни смъкнаха кожите с лихви които никой нормален човек по -света дори няма да се замисли да приеме .Но сега като масово вече не се плащат кредитите и те ще гризнат дръвцето и ще настане голяма веселия.

 8. 8 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А какво стана с договорите в които пишеше че базата е ОЛП, пазарна стойност, а не % определен "по усмотрение на банката'. Е такъв филм няма никъде по света!!! Значи тези договори които кредитополучателите са подписвали нищо не означават - всичко в него подлежи на промяна едностранно от страна на банката. БНБ да има да каже нещо по въпроса? Но банките убиват кравата която им дава мляко - лошите им кредити ще се увеличават скоростно. Ще станат агенции за недвижими имоти - и без това нямат работа напоследък освен да събират кредити. Пари в брой нямат (затова са абсурдните лихви по депозити), и кредити не дават. Ще уволяват каките и лелките, ще наемат юристи и съдии изпълнители и ще закриват клонове скоро. На всеки ъгъл в България има банков клон - само в Швейцария има такова нещо.

  п.с.: аз лично нямам кредит.

  Истината ни прави свободни.
 9. 9 Профил на Дончо Колев
  Дончо Колев
  Рейтинг: Любопитно

  <---Самите банки не си отпускат средства една на друга поради липсата на доверие на пазарите и докато то не се възстанови, нещата едва ли ще се променят, обясняват експерти.--->

  Така ще бъде още поне година.

 10. 10 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Когато дойде моментът, в който хората ще престанат да си плащат задълженията си поради невъзможност, лихвите стремително ще паднат. Тогава това ще е безсмислено.
  Сега никой не се сеща да облекчи, в разумни граници - както кредитирането, така и изплащането на вече взетите кредити. Това няма как да не удари по всички ни!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 11. 11 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Но в никакъв случай пазарът няма да замре. До края на годината се надявам превишаващото сега предлагане да намалее и така да се свие разликата между търсенето и предлагането в момента.
  ------------------------------------------------------
  А аз се надявам да спечеля един милион от тотото! Дядо ми да се окаже потомък на Рокфелер и марцианците да ме направят Цар на Земята. Имайки в предвид какви безумни неща си поискал, аз съм доста обнадежден че моите ще се случат.

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 12. 12 Профил на zastrahovamse.com
  zastrahovamse.com
  Рейтинг: Неутрално

  Тук има интересна статия как можем да се предпазим:

  http://www.bgwebcredit.com/articles/50.html

 13. 13 Профил на АВТОФАЛИТ
  АВТОФАЛИТ
  Рейтинг: Неутрално

  Договорът има силата на закон между страните, които са го сключили - чл.20а ЗЗД. Това означава, че е невъзможно да бъде едностранно променян.
  Щом една банка едностранно е изменила лихвите, тя е нарушила договора по който Ви е отпуснала кредит. И точно това нарушение вероятно е довело до неговото неизпълнение от Ваша страна. Това става защото точно тези пари (по увеличението от лихвите) не е било предвидено във Вашия годишен/месечен сметкоплан и точно тези малки суми не са Ви достигали за да си внасяте погасителните вноски. Така банката е 2 пъти виновна за неизпълнението на договора - веднъж едностранно го е променила без да Ви уведоми и втори път точно това увеличение пречи за неговото изпълнение.
  И кризата е виновна защото кредотополучателят не е бил длъжен да я предвиди, докато банката като финансова институция е длъжна да предвиди всички рискове, вкл. и икономически кризи.
  Всичко това, а и някои други причини - спиране работа на фирмата в която работите, намаляване на заплатата и пр. чрезвичайни обстоятелства са довели до спиране на плащанията по кредита.
  Колкото повече получатели спрат да плащат кредитите си, толкова по-бързо банката/ките отиват към фалит.
  Виновни са наъ-вече те самите с неразумната си политика и неспазване на договорите...
  Бог да ги прости
  Не ги съжалявам, защото наистина са кожодери...
  До скоро...

 14. 14 Профил на Четец Дейко
  Четец Дейко
  Рейтинг: Весело

  Горните коментари не отчитат елементарния факт, че масата кредитополучатели в България освен че са доста икономически и правно неподготвени, но и не четат какво пише в договора отдолу с малките букви (както е клишето ).

  В голямата еуфория по вземане на кредити куцо, кьораво и сакато само се набута жестоко подписвайки договори без да ги прочете наистина подробно. Камо ли да ги осмисли.

  И това се знаеше от банките.
  Преди около година те започнаха да си създават собствени звена за управление на имоти.
  Тогава тук написах, че който очаква да вали супа се запасява с лъжица.
  Е, супата вече се подгрява.

 15. 15 Профил на мария
  мария
  Рейтинг: Гневно

  Когато ми отпуснаха ипотечен кредит банка ДСК ми изчисляваше след като внеса месечната вноска трябва да ни оставя сума по 80лв. на член от семейството.Сега като дигна лихвения процент по ипотеките знае ли колко ми остава за преживяване или вече не я интересува.

 16. 16 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Forest,
  Това с плаващата лихва го имаше в САЩ, но там го обявиха за измама и го забраниха преди няколко години. Покрай това и се въведе в ЕС задължението да се дава ГДП, за да не се пише "лихва 4.5%", която била "ОЛП+4.5%+такси"/Проблемт е в ОЛП- едностранно зависи от банката. Май се допуска на запад основен лихвен процент+нещо, но не и да е 100% зависимо от банката./, за да се връзват шараните... В България вратичките за нещо, обявено за измама в нормалния свят, са широко отворени явно.

 17. 17 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Автофалит,
  Подписал си, че си съгласен да плащаш ОЛП+надбавка. ОЛП е описано, че зависи от банката само. Юридически си се съгласил да си променят лихвата, ако не пипат надбавката, а само ОЛП. Друг е въпросът защо се допуска такава клауза...

 18. 18 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  15,
  Ама защо теглиш кредит при "80лв на член от семейството", особено ипотечен? При кредит с вноска 200лв е нормално да имаш доход поне 1000, т.е. 20% от доходите да ти е кредитът, айде, да кажем, че ще се рискува, та да е до 30%. Това са норми, които са отдавна измислени.

 19. 19 Профил на Hose
  Hose
  Рейтинг: Неутрално

  Цената на "кредит дефоулт суапа" за България расте т.е. риска на страната е по-висок, това се пренася автоматично и върху цената на кредитите.

 20. 20 Профил на ПСИХОАНАЛИТИК
  ПСИХОАНАЛИТИК
  Рейтинг: Неутрално

  734,7 млн. евро са изнесени от страната през януари. С толкова са намалели резервите на БНБ, става ясно от данните за платежния баланс към 31 януари, публикувани от Централната банка. Парите са инвестирали от българските банки зад граница.
  През януари БНБ намали минималните задължителни резерви, които търговските банки държат в БНБ, от 10 на 8%. Това доведе до освобождаване на близо 1 млрд. евро. От тях банките са раздали като кредити около 250 млн. евро, а с останалата част са увеличили резервите си в други банки, основно в чужбина, коментираха анализатори от БНБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK