Кризата сви значително външните дефицити на България

Страните от региона също отчитат подобрение по текущите си сметки

Кризата сви значително външните дефицити на България

© ДневникПървият месец на годината извади на показ и някои от малкото положителни ефекти на кризата. Забавената икономическа активност понижи търговския дефицит (отрицателната разлика между износа и вноса) с 44.6% до 339 млн. евро. От данните на Българската народна банка, които бяха публикувани в петък, се вижда, че свиването на външната търговия е значително по-бързо при вноса, отколкото при износа. Освен това преките чужди инвестиции също се понижават, но значително по-бавно - с 37.4% до 206.2 млн. евро. Експертите оцениха положително резултатите от януари и посочиха, че вносът намалява в по-голяма степен заради по-ниските цени на суровините и енергийните ресурси и след това заради по-ниската инвестиционна активност.


Дефицитът по текущата сметка, който е доминиран основно от търговския баланс и неговото отрицателно салдо, също се свива с 45% спрямо миналия януари. В номинално изражение той е 439 млн. евро, или 1.2% от очаквания брутен вътрешен продукт, а година по-рано е съставлявал 2.4%.


Следва да се отбележи и че преките чужди инвестиции се отчитат и в по-късни периоди и затова тяхната стойност търпи корекции в посока нагоре. Така БНБ коригира стойността на показателя за 2007 г. с почти 2 млрд. евро нагоре. Те вече се изчисляват на 8.487 млрд. евро спрямо последната им оценка от февруари, когато техният размер беше 6.516 млрд. Дори да са предварителни, данните за първия месец показват покритие от 46.9% на дефицита по текущата сметка, след като миналия януари са покривали едва 40%.За разлика от миналия януари обаче финансовата сметка приключва с дефицит от 634.4 млн. евро. Промяната е значителна, след като година по-рано салдото беше положително 524.3 млн. евро. Движещ фактор за нея са валутните депозити на чуждестранните банки. За разлика от миналата година, когато в първите 9 месеца кредитирането нарастваше с бързи темпове, поддържано от чуждестранните централи, в края на миналата година и през януари се наблюдава предпазливост от страна на финансовите институции. Така ликвидността, която беше освободена, след като БНБ намали минималните задължителни резерви, основно е била депозирана и използвана за погасяване на задължения.
"Междубанковият пазар се оказа твърде малък, за да поеме всички освободени средства и вместо да ги държат по сметки в БНБ, които не носят лихва, банките са предпочели да ги депозират зад граница и по тях да получават доходност", коментира Георги Ангелов, макроикономист от "Отворено общество". Същото мнение застъпи и Лъчезар Богданов от изследователското звено "Индъстри уоч". "При условие че банките са по-ликвидни отпреди, но в същото време са свили кредитирането, е нормално да разполагат с ресурс, за който да искат доходност", каза той.


Изтеглянето на чуждестранните инвеститори от фондовата борса и други финансови начинания обаче продължават и това се вижда в отлива на портфейлни инвестиции. Тази тенденция също започна през миналата година, но през януари има ускоряване на темпа.


Вчера агенция Ройтерс съобщи, че подобни процеси са отчетени и в други страни от Източна Европа. Румъния също съобщи за спадащ дефицит по текущата сметка, докато Латвия постигна дори излишък за първи път от средата на 90-те години на миналия век.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на неспицялист
  *****
  Неутрално

  Понижи го от нема паре!
  Скоро и БВП ше понижи, ама тогава не знам дали пак ще си толко оптимист.

 2. 2 Профил на Въртележката
  *****
  Неутрално

  Като са си изнесли парите си навън местните банки реално са престанали да бъдат банки. Следващата стъпка е да фалират, като ще има въртележка - една дължи на друга, тя има да взема от трета и т.н., а парите ги няма... И гръмва веригата баш банкери...

 3. 3 Профил на финансова сметка
  *****
  Неутрално

  По принцип няма нищо лошо ако една държава поддържа дефицит по текущата смекта стига той да бъде покриван от излишък по финансовата сметка. Платежният баланс на държава с фиксиран валутен курс като България е сума от текущата, капиталовата и финансовата сметки плюс нетна грешка, плюс промяна в чуждестранните резерви на централната банка и е равен на нула. Грубо казано, ако пренебрегнем нетната грешка и капиталовата сметка, които са сравнително малки по стойност, всяка разлика между текущата сметка и финансовата сметка отговаря на промяна във валутните резерви на централната банка.

  До началото на четвъртото тримесичие на 2008 положителният баланс по финансовата сметка на България покриваше големият дефицит по текущата сметка (и дори го надхвърляше, което е причината за увеличението в резервите на БНБ до този период). Това вече не е така; през декември и януари вече има дефицит по финансовата сметка, който се задълбочава (и най-вероятно ще бъде още по-голям през февури като се имат предвид събитията от февруари покрай източна Европа). В този случай, резервите на БНБ започват да покриват и двата дефицита, но както е ясно на всички, БНБ има големи, но все пак ограничени резерви (от които тя е използвала вече около 15% за декември и януари). На кратко, в нашата ситуация тревожното е не дефицитът по текущата сметка, а рязката промяна от положителен към отрицателен баланс във финансовата сметка.

 4. 4 Профил на rashev
  *****
  Неутрално

  Тази статия е чета два пъти и едвам схващам.

  Някой, който рабира от макроикономика може ли да обясни, какво е текущата смекта, финансовата сметка и капиталова сметка - как се изчисляват, каква е връзката между тях и какво трябва да ни говорят тези показатели ?

  Благодаря

 5. 5 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Текущата сметка, капиталовата сметка и финансовата сметка съставят платежния баланс. Салдото по него е или положително (излишък), или отрицателно (дефицит) и се получава от сбор между салдата на трите сметки. Те също могат да бъдат на дефицит или на излишък. Текущата сметка включва салдата по търговсия баланс (износ-внос), балансът на услугите (платени услуги в Бг. от чужди фирми и граждани - платени услуги от Бг. фирми и граждани в чужбина) и още някои по-дребни компонента, като доходи от българи в чужбина и на чужденци в Бг към чужбина.

  Капиталовата сметка показва разликата между капиталовите трансфери към Бг и от Бг към чужбина, (такива може да са еврофондовете).

  Финансовата сметка показва колко пари са инвестирани в България - директно (във фабрики, молове, хотели) и колко са бли репатрирани в чужбина (дивиденти, продажба на бг. акции от чужденци и др.). Показва също какви заеми са отпуснати на българските фирми и банки от техните чуждестранни собственици или от независими институции. Показва и какви са техните тегления от депозити в Бг. банки и плащанията на бг. дружества към чужди кредитори.

  Всички тези неща се изваждат едно от друго, а накрая разликите се събират и се вижда далиплатежният ни баланс е положителен, или отрицателен.

  Горбачов
 6. 6 Профил на бута кърти бордове
  *****
  Неутрално

  Сметките, рашев, ги има на http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/Publications_BNB_Periodic_S_BOP_20090313/$FILE/200901_S_BOP_Bulletin_Tables-bg.xls , но без тапия от Харвард няма да се оправиш.

 7. 7 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Искам да обръна внимание връху най-съществената новина в дописката на Стефан Антонов:
  "БНБ коригира стойността на показателя за 2007 г. с почти 2 млрд. евро нагоре. Те вече се изчисляват на 8.487 млрд. евро спрямо последната им оценка от февруари, когато техният размер беше 6.516 млрд."

  В началото на 2007 г. сите мастити световни икономически анализаторе и обозревателе кат "Икономист", "Файненшъл Таймс", банки и прочие изленаха с редовната си икономическа катаклизмена прогноза за Царството ни, която гласеше в общи линии "катастрофален спад на преките чуждестранни инвестиции, на чуждестранните туристи и на растежа на БВП-то" спремо 2006 г.
  Почти целата година тая миризлива "новина" беше дъвкана от сите наши грамотни, полуграмотни и савсем неграмотни политичаре, журналисти, надлежно беха опръдени с ней и електронните форуми. Инвеститорете от целио свет беха "информирани" от назе, да бегат далеч от Царството, понеже тука щяло да има "катастрофален спад".
  В същото време Румъния беше обявена от горните кат световен инвестиционен оазис за пример на изостаналета кат нас.

  Нейсе, кат приключи 2007 г., оказа са, че и БВП-то имало рекорден растеж 6,2% и чуждестранните туристи биле най-много, и ПЧИ-то биле рекордно високи - по предварителни данни 5,5 млрд.евро.
  След неколко месеца додеха по-нови данни и ПЧИ-то стана 6 млрд.евро. В тоя момент UNCTAD изготви годишния си доклад за световните ПЧИ през 2007 г. и обяви България за Световна дестинация №2 по реализирани ПЧИ спремо БВП-то кат само Хонг Конг беше пред назе.
  Румънските "шампионе" беха тургнати на 32 место, Русия на 81 место и т.н.
  Минаха още неколко месеца и наще ПЧИ за 2007 г. беха отново завишени на 6,5 млрд.евро, но докладът на UNCTAD са прави 1 път годишно и така си останахме на 2-ро место.

  Но ний бехме вече влезнале в 2008 г. и бръзо забравихме за глупостите, дека изговорихме на чуждестранните инвеститоре за очаквания „катастрофален спад” през 2007 г., който беше станал междувременно рекорд.
  За тва отпочнахме нова кампания, тоя път да обясняваме, че „катастрофалният спад на ПЧИ”, дека щел да ни сполети през 2008 г. на база предварителни данни, които очевидно щеха да бъдат ревизирани многократно. Лично председателот на Агенцията по инвестициите проф. Сталев и министери дадоха изявления, че „спадът” през 2008 г. щел да е поне 1,5 млрд.евро кат резултат на световната криза.
  Щом най-отговорните наши хора го казаха, веднага сите международни аналнизаторе предъвкаха пръдливата новина и ни я върнаха обратно кат техни „прогнози, а ний почнахме да ги цитираме авторитетно.

  Добре, ама данните за ПЧИ през 2008 г. почнаха да мръдат нагоре ката месец, което си е напълно нормално и така данните за 2008 ша мръдат поне 1-2 годин додека разберем какви са биле в действителност.
  Днеска БНБ, единственият меродавен източник на данни за ПЧИ, излена с поредната си ревизия за 2008 и числото вече рипна на 6,2 млрд.евро, като практически достигна довчерашните данни за 2007 г. от 6,5 млрд.евро.
  http: //www. bnb. bg/bnb/home.nsf/vWebPagesByADOptionBG/3E4C52F8CF03636FC2256F78003EB3D3?OpenDocument&count=-1&;BG
  За секи нормален спецялист по тея вопроси, тва е ясен сигнал, че след още 1 година ПЧИ-то за 2008 г. ша удари нов абсолютен рекор от поне 7 млрд.евро та и повеке.
  Добре, а дека остана „катастрофалнийо спад”, за който, де що имаше икономически кретен и олигофрен са изказваше под път и над път буквално до завчера?
  Питам аз, кой им плаща на тея политически инфантили и награмотници да заблуждават световната общественост и пропъждат чуздите инвеститори с абсолютно неверни и катастрофически данни?
  Колко пъти требва Цара да им разправа, да си затварят чавките, кат не знаят кво да кажат, а не ката ден да сабират журналистките и да им говорат глупости.
  Ми тея дечурлига вообще не могат да различат число от цифра. Квато и щуротия да им кажеш, веднага ша я изтресат по вестници и талевизии, а посла са чудим, кой затъпявал народа.

  Най-големата днескашна новина обаче е, че БНБ ревизира данните за ПЧИ не само за 2008, но и за 2007 и 2006 г. даже.
  Огромно е завишението за 2007 г. – от 6,5 на 8,5 млрд.евро, над 23% демек! А пръвоначалните преди 1 година беха даже 5,5 млрд.евро, т.е. 3 млрд.евро корекция, а очаквахме „катастрофален спад”.
  Значи, таман през 2008 г. достигнахме ПЧИ-то от 2007 г. и те пак ни избегаха с цели 2 млрд.евро за 1 ден. Ами сага как ша ги стигнем пак? Трудна задача.

  Требва да знаете, че 8,5 млрд.евро ПЧИ за 1 година са чудовищно големи чуждестранни инвестиции за една такава малка икономика кат наща (засага). В доларе тва прави 11 милиарда дол. Тва го нема никаде по света.
  Като процентро съотношение с нашио БВП тези ПЧИ възлизат на 27,8%.
  За да разберат и най-простите значението на тва число за модернизацията на нащо стопанство, требва да кажем, че при Китай то е 2,5%. А секи наш дрът комуняга кат му Кажеш за Китай и одма са напикава от гордост.
  При Гръция напр. проценто е направо смешен – 0,5%, при САЩ – 1,7%, Русия са модернизира с 4,1% и прочие.

  Вместо да разлаем тоя факт, та и глуите да ни чуят, ний ги заблуждаваме с лъжи и простотии.
  Добре е, че чуздестранните инвеститоре вообще не верват на наще писания, а най-серьозните от тех сами идват на место, сами проучват обстановката и наливат милиардите без да ни питат.

  Днеска БНБ даде и най-пръвите, демек най-зелените данни за ПЧИ през януари т.г. – 206,2 млн.евро. И веднага почнаха комплексарските коментари – тва било „понижение” спремо лани.
  Абе тия хора луди ли са бе? Нема ли кой да са сети да каже, че тия совсем предварителни данни и сага вече са повече от януари 2007 г., които са биле 189,2 млн.евро. А нали през 2007 бефве световни шампионе по ПЧИ във сите категории!
  Само след неколко месеца, а да не говорим след 1-2 годин, януарските ПЧИ ша надфърлат ланшните и тва е ясно кат бел ден за секи грамотен човек.

  Другаре,
  С тая комплексарщина доникаде нема да я докараме. Тия, дека са придобиле комплекси за малоценнност в резултат на продлъжително онождане в саответните заведения, да са манат, за да не пречат и да отстъпат место на по-младите и по-кадърните.
  Требва да свикваме с мисалта, че отсага нататък никакви „катастрофи” повеке нема да има в Царството, а модернизация до пълна и окончателна, 100%-това декомунизация на икономиката му.
  Не по 8,5 милиарда, а по 10-15-20 милиарда ПЧИ требва да вляват в наща икономика ката година и поне още 10-15 годин, за да достигнем тея, дека ни избегаха, додека строехме социализъма и комунизъма.
  Проста като фасул задача, но не е за прости хора.

 8. 8 Профил на Цола
  *****
  Неутрално

  Тодаре, научи се да смяташ. Увеличението за 2007 не е 23 %, а 30.2 %.

 9. 9 Профил на dundi
  dundi
  Рейтинг: Разстроено

  РАЗБРАХ,ЧЕ ЛЕВЧЕТО НИ БЬРЗО СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА И НА БОРДЧЕТО МУ СА СЕ РАЗКЛАТИЛИ КРАЧЕТАТА ЖАЛКО МНОГО ЖАЛКО ЗА НАС БЕДНИЯ НАРОД

 10. 10 Профил на Гешев
  *****
  Неутрално

  Такава ще ви е съдбата на чуждите шпиони . да се разстройвата.
  мука мукааааа!

 11. 11 Профил на Бакалин
  *****
  Неутрално

  Брътвежите на икономистите са сред най-досадните бози от серията псевдо-наука.
  Като цяло целта им е да ви кажат че е съвсем нормално и никой нее виновен за това че ще загубите пари, влияние и свобода, по-накратко казано - защо ще го ду.ате.
  Трябва да имаме като страна ресурси, производство и пазари тва е.....
  Колкото до личното ви богатство там положението е по-трудно за обяснение. Но при всички случаи тази и всдички подобни статии няма как да ви помогнат да вземате правилни решения.... Ако бях по нетактичен щах да кажа , че споменатите статии ще ви попречат да вземате правилни решения ама айде нали съм хултурен...

 12. 12 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  И като насъбраха скъп ресурс от по 7 - 8% по депозити, решиха да го предоставят на чужди банки срещу 2%, което се оказва, че е изгодно.
  От макроикономическа гледна точка.
  И от гледна точка на някой.
  В очакване на положително салдо в търговския баланс

 13. 13 Профил на al
  *****
  Неутрално

  до другара Тодар Живков - Какво значение какви са били преди 2 години ПЧИ? нали се гледа баланса в момента , както финансовата и другите сметки? Или искате да кажете, че те са грешни? Че ще разберем истинския баланс на БНБ след 2 години?? след като се коригират данните за ПЧИ? Но това са статистики. Надявам се баланса на БНБ да не се осланя на статистики, а на реални данни.

  Защото докато досега ПЧИ винаги се коригираше нагоре няма да се учудя корекциите за 2008ма да са надолу. Просто много обявени инвестиции не се състояха. А предполагам са били обявени пред статистиката?

 14. 14 Профил на Нейко
  Нейко
  Рейтинг: 12 Неутрално

  По повод коментарите на Георги Ангелов и Лъчезар Богданов - прави ли се разлика между депозирене на средства и погасяване на задължения? Вярно, посоката на паричния поток е същата, но мотивите и ефекта са коренно различни.

 15. 15 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Потъваме, но по бавно. Поздрави. www.istinski-pari.com

 16. 16 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Къде са руско- съветските агенти-за да "оплачат' Русия - за ниските цени на нефт и газ ? Какъв е нашия , български интерес , като КОНСУМАТОРИ ..) Другари , националисти-жалете Русия, все пак тя ви плаща ..).
  .Алооо, златев- чедо червено , правешко,докога ТЕЗИ цени на бензина ??Кажи червен БОКЛУК ,потомствено- комунистически ?? Добре ли защитавате руските интереси, като "истински" червени "българи "???

 17. 17 Профил на .
  *****
  Неутрално

  има прогнози че през втората половина на 2009 петролът ще премине пак 100 долара заради дефицита. а българският дефицит ще стане от търговски на бюджетен

 18. 18 Профил на ЯМХ
  *****
  Разстроено

  Има една малка подробност, която всячески се опитвате да скриете!!!
  А тя е,че все повече затъваме в дългова яма от която няма излизане!!
  А колкото до ПЧИ - само един пример с БТК - продаден за 280 милиона(всичките тука многознаещи икономисти мълчахте като п.....) и след това препродаден за пет пъти повече..

  Сиреч господа икономически кухендери - за всяка "инвестиция" връщаме пет пъти повече.

 19. 19 Профил на ПСИХОАНАЛИТИК
  *****
  Неутрално

  734,7 млн. евро са изнесени от страната през януари. С толкова са намалели резервите на БНБ, става ясно от данните за платежния баланс към 31 януари, публикувани от Централната банка. Парите са инвестирали от българските банки зад граница.
  През януари БНБ намали минималните задължителни резерви, които търговските банки държат в БНБ, от 10 на 8%. Това доведе до освобождаване на близо 1 млрд. евро. От тях банките са раздали като кредити около 250 млн. евро, а с останалата част са увеличили резервите си в други банки, основно в чужбина, коментираха анализатори от БНБ

 20. 20 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Как да сме добре, при толкова много разбиращи как се вадят пари от финансови магии и нито един от работа???

 21. 21 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на другара ТЖ, начерта светлото бъдеще.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK