БАКБ ще получи до 50 млн. eвро от ключовия си акционер

Средствата от ирландската AIB ще бъдат използвани за финансиране на кредитния портфейл

БАКБ ще получи до 50 млн. eвро от ключовия си акционер

© Krassimir YuskesselievБългаро-американската кредитна банка (БАКБ) ще получи кредитна линия за 50 млн. евро от ирландската банка Алайд Айриш бенкс (AIB), притежаваща близо 50% от българската кредитна институция. Това е едно от предложенията на ръководството на дружеството на предстоящото редовно общо събрание на акционерите на дружеството на 29 април.


Средствата по кредитната линия ще бъдат използвани за рефинансиране на задължения на българската институция и за финансиране на кредитния й портфейл. "Ще търсим добри проекти за кредитиране без значение в кой сектор са те", обявиха пред "Дневник" Венета Илиева, директор за връзки с инвеститорите, и Ана Бонева, директор на отдела по ценни книжа в компанията.


По думите им БАКБ ще продължи да се фокусира върху финансирането на малките и средните предприятия, като всеки отделен бизнес план ще се преценява поотделно и няма да се прави секторна диверсификация. "Имаме положителни очаквания за българската икономика и бизнес независимо от проблемите, причинени от кризата", каза Венета Илиева.
Разпределението на средствата по кредитната линия няма да е целево и планът не включва предварителна схема затова как ще се ползват те. Всяко използване ще е с минимален размер от 5 млн. евро, а лихвеният процент ще е едномесечният EURIBOR плюс надбавка от 3% на годишна база, гласят условията по линията.


Достъпът до линията ще даде на БАКБ повече гъвкавост при воденето на преговори за нови финансирания, както и възможност да се възползва от атрактивни възможности за ръст и диверсификация на кредитния портфейл, става ясно също от мотивите на мениджмънта.


БАКБ няма да разпределя дивиденти и ще задели печалбата си за миналата година като резерви. Банката завърши 2008 г. с 54 млн. лв. чиста печалба, показаха данните от предварителния консолидиран отчет на дружеството. В началото на март Българо-американската кредитна банка се включи в разгарящата се от миналата година битка за депозитите на местния пазар, след като съобщи, че започва активно да предлага депозити за физически и юридически лица при стандартни условия над средните за пазара.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Йосарян
    *****
    Неутрално

    Тая банка е база на американското разузнаване в България. Поразровете се да видите как е създадена и с чии пари и кои са упраляващите сега и ще ви стане ясно. Отделно се държат към клиентите си като заложна къща към длъжник. Не случайно Юрген Рот я споменава на няколко пъти в книгата си "Новите Бъгарски Демони".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK