Появи се първо намаление на лихва по кредит

Появи се първо намаление на лихва по кредит

© ShutterstockПърво намаление на лихва по кредит от година и половина е появи на банковия пазар. МКБ Юнионбанк понижи с 2 процентни пункта лихвата по ипотечните кредити, съобщиха от банката. За заем за покупка на недвижим имот "Домът" в евро лихвата спада до 8.85%, като е фиксирана за първата година. Годишният процент на разходите е около 9%. В левове лихвата е 10.20%. Банката увеличава размера на финансирането до 100% от стойността на закупувания имот, но не повече от 75% от пазарната му стойност.


Покачването на лихвите по кредити у нас започна през септември 2007 г. заради голбалната криза. Постепенно кредитната експанзия на банките се превърна в депозитна и пазарът беше залят от промоционални оферти по депозити. Последните промоционални предложения по кредити бяха през есента на миналата година по време на международното изложение за строителство и обзавеждане "Стройко 2000", като основно бяха свързани с намалени такси по ползването на заема. Тогава за пръв път предприетата предпазливост и свиването на кредитирането се проявиха осезаемо, намирайки израз освен в намаления брой оферти и в самите промоции. По-ниските лихви по кредити вече не бяха сред атрактивните предложения. Само една банка имаше промоция, свързана с лихвата по заема - Райфайзенбанк, с по-ниска лихва с 0.2% по потребителски кредит. Сега МКБ Юнионбанк започва кампания под мотото "Кредитирането продължава", като целта й е да се промени обществената нагласа, че кредити в момента не се отпускат, обясняват от банката. Финансовата криза остави впечатлението в хората, че банките са престанали да кредитират. Искаме да опровергаем това, коментира Мария Илиева, главен изпънителен директор на банката. Наистина всички банки станахме по-предпазливи и селективни, допълва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Учуден
  *****
  Неутрално

  Ако обичате да ми преведете това изречение на български, че смисъла ми убягва:
  "Банката увеличава размера на финансирането до 100% от стойността на закупувания имот, но не повече от 75% от пазарната му стойност."

 3. 3 Профил на ?????????
  *****
  Любопитно

  Оп, това е вери интерестанте. Тая банка май....

 4. 4 Профил на ъхъ
  *****
  Неутрално

  #1 - БаМката дава 100% от това, което иска продавача, стига оценителя да каже, че това са 75% от пазарната цена.

 5. 5 Профил на АМИ СЕГААА???
  *****
  Весело

  нещо много зачестиха сигналите за ПОВИШЕНИЕ на цените на имотите !!
  подминали сме ДЪНОТО, ,кредитите стават достъпни , повече намаления няма за има..........
  -------------
  ПАК идва времето за ПОКУПКИ !

 6. 6 Профил на завзек
  *****
  Весело

  не думай след като за февруари и март БНБ понижи рекордно ОЛП, чак през април се сетиха да понежаваат лихвите, при това една банка от т.нар. средна група. Докато имаше банки, които си повишаваха лихвите и при понижен ОЛП, еуобор и т.н....
  При тези явно са започнали да се увеличават просрочените кредити и са решили да си вземат поне това дето са раздали като главници

 7. 7 Профил на загл
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на до №2
  *****
  Неутрално

  100% - при предоставяне на допълнително обезпечение

 9. 9 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  Банката увеличава размера на финансирането до 100% от стойността на закупувания имот, но не повече от 75% от пазарната му стойност.

  обяснявам:
  100% от стойноста - това е себестойност(демек без печалбата на строителя или с минимална такава)
  75%- пазарна стойност,средна цена за имота на пазара

 10. 10 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 629 Весело

  дообяснявам:
  - Банките ще дават кредити само на железни кредитополучатели (сигурна работа, високи доходи на светло) затова и 100% от цената
  - Очакват цените на имотите да падат здраво и затова и отпускат до 75% от пазарната цена

 11. 11 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Весело

  една банка падна, остават 30

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13 Профил на 12
  *****
  Неутрално

  Събоди се от дълбок сън балкански №-5 .

 14. 14 Профил на ЕЦБ
  *****
  Неутрално

  Париците, които ЕЦБ и ФЕД напечатаха, идат насам. Някой беше сметнал, че в банкноти от 100 евро напечатаните само от 3 месеца насам пачки са като тегло колкото 500 влакови комозиции от 30 вагона.

 15. 15 Профил на Mr. Strong
  *****
  Неутрално

  "Банката увеличава размера на финансирането до 100% от стойността на закупувания имот, но не повече от 75% от пазарната му стойност."

  Обяснението е, че може да се финансира с кредит 100% от сделката, но при предоставяне на допълнително обезпечение, не само закупувания имот.

  Например, сделката за имота е 100 единици, (пазарната му стойност от оценител може и да е по-голяма, но принцип при банките е за пазарна стойност да се приема стойността на сделката или оценката от оценител, ако е по-ниска, т.е. взима се по-ниската стойност), съответно оценката, дори и да е по-висока, автоматично се орязва до размера на реалната сделка, е също 100 единици. При това положение, банката ще даде като кредит 75 единици, а останалите 25 ще са самоучастие от клиента.

  Ако клиентът иска банката да му даде 100 единици кредит, то за обезпечение освен въпросният имот, който се закупува, ще трябва да предостави и друг имот, който да покрие останалите 25 единици.

  Това е смисълът

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK