Опити за измъкване от руския газ

Подписване на споразумения с Гърция и Египет за сътрудничество, които трябва да гарантират алтернативни на руските доставки на газ. Това е единственият резултат от енергийния форум, организиран от президента Георги Първанов в частта му за диверсификацията на доставките.


Договорът с Гърция предвижда изграждането на нова връзка между Комотини и Димитровград, която ще позволи доставки на синьо гориво от Азербайджан от газопровода Турция - Гърция - Италия. Според министър Петър Димитров планът е Българският енергиен холдинг и гръцката държавна газова компания ДЕПА да създадат смесено дружества за проекта.


Ще се работи и за построяването на терминал за втечнен газ в Егейско море, в района на Кавала. Интерес за доставки на газ по този начин има проявява Египет, но количествата тепърва ще се уточняват. Споразумението с Египет предвижда България да получи предимство при подписване на доставките за втечнен газ, като страната ще предостави на наши компании и възможност за проучване и експлоатация на находища. "Учудва ме фактът, че България води преговори с Египет за доставката на газ, защото самата държава е достатъчно голям консуматор и не предвижда разработването на нови находища", коментира преговорите Джон Робъртс, експерт на консултантската компания PLATTS.
Развитието на проекта "Набуко", който се явява най-сериозната алтернатива на руския "Южен поток", също беше обсъдено по време на форума. От германската RWE заявиха, че европейските правителства и потребителите на газ трябва да подкрепят тръбата, ако Европа възнамерява да намали зависимостта си от руски газ. Според Робъртс ключ за "Набуко" са залежите на синьо гориво в Туркменистан.


В същото време изпълнителният директор на "Статойл Азербайджан" Кристиян Хаускен заяви, че страната не е готова да изнася големи количества газ в дългосрочен план. По думите му Азербайджан трябва да получи подкрепа от Европейския съюз и Турция при разработването на второто голямо находище в страната - "Шах Дениз 2". Страната е смятана за потенциален източник на синьо гориво за "Набуко", "Южен поток" и "Южен коридор".


Докато все още се изясняват източниците на синьо гориво за различните проекти, България поиска нови договори за доставки с "Газпром" с държавни гаранции за тях и гарантиране на алтернативни трасета, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според експерти това няма как да бъде реализирано на практика, защото не отговаря на реалната икономическа и политическа обстановка в страната.Новите руски условия за "Южен поток"
Разногласията около споразумението за газопровода "Южен поток" между София и Кремъл, които лъснаха още преди енергийния форум в София с отказа на руския премиер Владимир Путин да присъства, продължиха и по време на самото събитие. Представителите на руската делегация пристигнаха в София с едностранно парафиран документ за газопровода и очаквания той да бъде подписан от премиера Сергей Станишев по време на започналото вчера негово посещение в Москва, съобщиха за "Дневник" източници, близки до преговорите.
Документът предвижда отпадане на гаранциите "Газпром" да осигури 31 млрд. куб.м годишно, както и задължението на смесеното дружество с Българския енергиен холдинг да изгради нова мрежа за "Южен поток" на територията на България. И двете условия са част от междуправителственото споразумение, подписано миналата година и ратифицирано от българския парламент. София настоява тръбите на газопровода да останат собственост на България и иска "Южен поток" да използва нова мрежа, успоредна на сега съществуващата. Недоговорени остават и таксите, които "Газпром" ще плаща на страната ни за транзита на газ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на галина с.Вискяр
  *****
  Неутрално

  Според мен а и не само на днешния ден има една много по важна тема - 23 години от чернобилската катастрофа, тия вицове за гоцето и серГейчо сме ги чували много пъти.Много хора си спомнят как всичко можеше да се яде само кокала не. Но това беше за простосмъртните а на децата на богоизбраните се доставяше вода от франция и петичките на безценните им дечица се мажеха с йод, та спомнете си манипулациите на майка бкп и производното им днешно бсп.

 2. 2 Профил на М да-а-а!
  *****
  Неутрално

  България ще продължава да бъде зависима на 100% от руски газ! Оправданието ще бъде, че напр газ от Египет ще излезе по-скъп...
  А още няма съгласие на всички участнички в проекта за гаопровода Набуко-напр Турция

 3. 3 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Дори Гоце се осъзна.

  Май има лъч надежда.

 4. 4 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  към 2
  "България ще продължава да бъде зависима на 100% от руски газ"
  За щастие не е така. Технически България още е зависима, но самата Русия е зависима от продажбите към ЕС. Ако срещу не газ и петрол то срещу какво друга руснаците ще си купуват хляба. Русия няма някакъв специалеинтерес да тормози България а да тормози ЕС няма сили. Русия е нещо като детска болест за България. С членството си в ЕС и НАТО вече не боледуваме от шарка.

 5. 5 Профил на Харалампи
  *****
  Неутрално

  Набуко е без преспиктива

 6. 6 Профил на Къната
  *****
  Неутрално

  Който му трябва набуко да дава тои парите а не България

 7. 7 Профил на Петко
  *****
  Неутрално

  ЕС каза ако са осъществи набуко щем не щем трябва да приемем Турция във Евросъюза

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK