Небанковите компании за заеми ще са с поне 250 000 лв. капитал

Ще трябва да се регистрират в БНБ до 30 септември

Небанковите компании, които отпускат заеми, лизинговите и факторинг дружествата ще трябва да имат капитал от поне 250 000 лв., за да бъдат регистрирани от БНБ и да извършват дейност. Минимално необходимият капитал трябва да е внесен, за да бъде вписана съответната институция в регистъра.


Това става ясно от новата наредба на централната банка за финансовите институции, публикувана в Държавен вестник. Заявления за регистрация се подават до 30 септември 2009 г. БНБ вписва компанията в регистъра в 30-дневен срок от получаване на документите. Централната банка може да откаже да включи в регистъра финансова институция, ако тя не отговаря на изискванията за дейност в наредбата, като отказът се мотивира писмено.


Тези институции трябва да са учредени като акционерно дружество (АД), дружество с ограничена отговорност (ООД) или командитно дружество с акции. Към изискванията е и управляващите и представляващите ги лица - тоест техният оперативен мениджмънт, както и такива, които притежават дял в капитала, да отговарят на определени критерии за квалификация, професионален опит и репутация. Физическите и юридически лица, свързани с финансовата институция ще декларират в БНБ произхода на средствата, с които са придобити aкциите от капитала.
Дадена компания ще се определя като финансова, ако относителният дял на дейности като отпускане на заеми, лизинг, факторинг услуги и други посочени в Закона за кредитните институции (ЗКИ) е не по-малко от 50% от общата й дейност според финансовите отчети на компанията. Те ще изготвят и представят в БНБ тримесечни и годишни финансови отчети. Тези от финансовите институции, които отпускат заеми, ще трябва да приемат и прилагат общи правила и общи условия към договорите с клиентите.


Ще съдържат задължително данни за общите разходи по кредита (такси, комисиони и други разходи), критериите, въз основа на които тези разходи се изменят, лихвения процент и метода на изчисляването му, условията и разходите при предсрочно погасяване на кредита. Експертите на БНБ ще могат да извършват проверки на място в тези компании дали спазват изискванията на наредбата.


Другите компании, които попадат в категорията "финансови институции" и искат да извършват дейност като такива, ще трябва да имат поне 50 000 лв. капитал. Това са компании, които не подлежат на контрол и регистрация от друг надзорен орган у нас и извършват конкретни дейности по ЗКИ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK