Големите депозити на граждани се връщат в банките

Намаляват малките влогове до 2500 лв., които са 87.8 на сто от всички в сектора

Големите депозити на граждани се връщат в банките

© Дневник



Големите депозити на физически лица - над 50 хил. лв., се връщат в банките. Това показват данните на БНБ към края на март 2009 г. През последното тримесечие на миналата година имаше теглене на средства от големите вложители - 476.9 млн. лв. Именно тогава се почувства у нас осезаемо навлизането на глобалната криза и клиенти на банките със солидни спестявания предприеха изтегляне на част от тях. Тогава все още суми над 40 000 лв. не бяха гарантирани от държавата. Сега гаранцията на депозитите е вече до 100 000 лв., а и лихвите по депозитите продължават да се увеличават. Сред причините за теглене на средства по това време може да е било и посрещането на текущи бизнес нужди на тези състоятелни банкови клиенти. Едно тримесечие по-късно в банките са се върнали 127.3 млн. лв. от депозитите над 50 хил. лв. Техният обем достига 6.099 млрд. лв. към 31 март тази година. Като сума това е 27.3% от спестяванията на физически лица в сектора. Като брой тези сметки представляват 0.4% от всички депозити на граждани, или 50 537 броя. Обемът на влоговете на физически лица към края на първото тримесечие достига 22.368 млрд. лв. Броят им е 12 382 456 депозити. Средният размер на един депозит на гражданин у нас е 1806.4 лв., като се връща на нивата си от септември миналата година след декемврийското намаление (виж графиката). За една година депозитите на граждани са се увеличили с 2.693 млрд. лв., а за първото тримесечие на годината - с 411.6 млн. лв.


Другото, което прави впечатление при прегледа на данните, е намаляването на малките депозити - до 2500 лв., като брой и като сума. Те формират 87.8% от спестяванията като брой - 10 877 683. Намаляването им може да е показател за това, че хората в момент като сегашния - затруднена икономическа ситуация, прибягват към спестяванията си в банките за покриване на текущите си нужди. Като размер тази категория депозити са малка част - 12.2% (2.723 млрд. лв.), от общата сума на депозитите на граждани.


При фирмените влогове тегленето продължава. Намаляват и обемът, и броят на корпоративните депозити. През първите три месеца те са се понижили с 1.179 млрд. лв. до 12.241 млрд. лв. Броят им намалява с 18 728, достигайки 467 092. В ситуация на ограничено кредитиране бизнесът продължава да ползва собствени ресурси за обслужване на дейността си. Общо размерът на привлечените средства от фирми и граждани в банковия сектор е 34.609 млрд. лв.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересна би била статистиката каква част от сумите изтеглени от бизнеса отива в чужбина...

 2. 2 Профил на минава
  *****
  Неутрално

  минаваааа, големият кораб минава------------ вервате ли си поне вие

 3. 3 Профил на пирата
  *****
  Неутрално

  Агонията на банките ще продължава и някой ще пият есента една студена вода с лед от депозантите и банкерите !

 4. 4 Профил на правилно
  *****
  Неутрално

  и аз да планирам девалвация на лева - и аз ще се кефя ако се увеличават депозитите. Особено като тези промоционалните, дето никой не ги гарантира (ЧЕТЕТЕ СИ УЛОВИЯТА ЗА ПРОМО ЛИХВИ И Т.Н.). Явно трябва още малко да се изчака: повече депозити в лева, повече заеми прехвърлени от лева в Евро, повече пари раздадени от Българската Банка за Развитие на наши хора (левови кредити с две години гратисен период и 8% лихва) и после ХОП - 5 левчета за 1 евро. И които от където е ...
  Аз отивам за риба и глисти, а вие?

  --------------------------
  http://tikvar.blogspot.com/

 5. 5 Профил на атанас до 4
  *****
  Неутрално

  Според повечето тълкувания на закона гарантирани са всички депозити, които не са договаряни индивидуално, а са част от стандартните пакети на банката. Депозитите с промоционални лихви са гарантирани. Проблемът е какво би станало, ако спрат промоциите и се надигне вълна за изтегляне на пари, смени се курсът на лева и т.н. А и в държавния фонд за гарантиране няма пари за повече от депозитите на 1-2 големи банки, ако стигнат и за 1/Гони се там да има 3-4% пари спрямо сумата на депозитите, а май сега са около 500 милиона общо във фонда./. Останалото ще висне на фискалния резерв и става лошо за борда. Със сигурност при фалити единственото спасение за държавата би било девалвиране на лева преди изплащането и ситуация, в която депозитите се изплащат с в пъти по-ниски суми, а кредитите се дължат в евро по стария курс/каквито клаузи за превалутиране има в почти всеки заем./. Та парите са си гарантирани по закон. Никой не казва какво ще се изплати реално и дали то ще покрие и част от днешната стойност.

 6. 6 Профил на aloo ?
  *****
  Неутрално

  ''Според повечето тълкувания на закона гарантирани са всички депозити, които не са договаряни индивидуално, а са част от стандартните пакети на банката. Депозитите с промоционални лихви са гарантирани.'' - ти чуваш ли се какво говориш ?

 7. 7 Профил на Майкъл Розов
  *****
  Весело

  Гаранция - таратанция..

  Тези 0,4% с влогове над 50 000 явно гледат да намажат от лихвата. В нужния момент ще го направят. Тъй,че за тях не се тревожете..

  Останалото мучо-население да внимава в картинката.
  А тя е следната:
  Банки-самарянки ви предлагат промоционални лихви два пъти по-големи от очакваната инфлация.
  Едно голяямо, с извинение , ако.
  Гледайте да не се подхлъзнете на него.

 8. 8 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Да, чувам се. Според тълкуванията на юристите, тъй като промоцията важи за всички клиенти на банката, които искат да я ползват, то не се води индивидуално договорена лихва/Ако като на голям клиент ти подпишат договор за лихва с 0.5% над текущата на банката по всякакви нейни стандартни услуги, то тогава вече сумата ти не се гарантира./. Въпросът наистина е в това с какво ще се изплащат сумите при нужда. Системата не може вечно да генерира "промоции", защото високите лихви водят до огромен ръст на лошите кредити, а при намаляне на процентите 99% е вероятността да има вълна за теглене. Държавата от своя страна няма никакъв ресурс да изплати обезщетения. Е, може да бутне резервите на БНБ под минимума за съществуване на борда, но... Не съм казвал, че проблем няма. Има, и то адски сериозен. Просто той не е в това дали "промоционален депозит" значи индивидуално договорен, а в това къде го има покритието, за да се изпълни законът.

 9. 9 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Замислете се защо банките натискат за предоговаряне на старите кредити в евро, пък даже да пада лихвата така. Защо ли и при механизъм, според който 1 евро е 1.95...лв и така ще бъде до влизане в еврозоната и уж преминаване към евро по този курс, винаги банките са играли срещу лева, като са давали по-ниска лихва на евровите заеми. Това е нещо като играта на Данске с 10%ови левови облигации- при стабилен лев трябва да платят много повече лихви, отколкото да си теглят в евро на 2-3%, но при девалвация печелят едни огромни проценти. Защо всеки и сега вярва в борда, но клаузата за превалутиране стана задължителна за заемите от години, а и я има тази игра в средно и дългосрочен план?

 10. 10 Профил на Василли
  *****
  Неутрално

  Динамиката на намалението на корпоративните депозити е показателна.
  За съжалние прагнозите от средата на тримесечието се сбъдват.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK