Кризата удари и небанковите компании за кредитиране

Намалява срокът на отпусканите заеми

Небанковите компании, отпускащи кредити, отчитат намаление на заемите за първите три месеца на годината с 11.5 на сто, показват данните на БНБ към края на март. Така също се увеличават и необслужваните заеми, като делът им достига 9.6% при 4.2% към края на миналата година. От данните е видно още, че намалява и срокът на кредитите - делът на тези над 5 години се свива от 60% на 54.6% за три месеца.


Към края на март 2009 г. вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, са 2.493 млрд. лв. (3.8% от БВП). За три месеца те намаляват с 323.3 млн. лв., или 11.5%. На годишна база (спрямо март миналата година) все още има ръст - 7.2%, или увеличение със 167.8 млн. лв. Влошаването на икономическите условия у нас, от една страна, сви кредитирането както в банковия, така и в небанковия финансов сектор, а, от друга, намали апетита на клиентите за ползване на кредити. Необслужваните заеми в портфейла на този сектор са 238.9 млн. лв. към края на март, като гони десет процента. Преди ден и лизинговите компании отчетоха нарастване на необслужваните вземания над пет пъти за три месеца и 8.5 на сто от всички вземания. Обяснението е, че в условията на икономическа криза нарастването на просрочията е нормално явление. Това, разбира се, се отразява върху финансовите резултати на компаниите, тъй като те заделят средства за покриване на тези загуби (провизиране). В банковия сектор делът на тези кредити е 3.6%.


Небанковите компании са намалили и срока на кредитите, които отпускат. Все още тези с матуритет над 5 години заемат над половината от портфейла, но делът им спрямо края на декември се свива. Към края на март те достигат 1.361 млрд. лв. Само за три месеца са намалели с 20.2%, или 344.4 млн. лв. На годишна база понижението е с 2.4%. Основната част от заемите са за физически лица - 85.3%, като достигат 2.126 млрд. лв. Те се свиват с 11.3% през първите три месеца на годината. Дружествата, работещи в този сектор, отпускат т.нар. бързи кредити и те основно са предназначени за клиенти физически лица и за задоволяване на текущи нужди. Заемите за фирми са 352.1 млн. лв., като спрямо края на миналата година намаляват с 12.9%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK