Банкери: Има забавяне в обслужването на кредити

Увеличение на просрочията ще има, но няма да е притеснително

Банкери: Има забавяне в обслужването на кредити

© ShutterstockИма забавяния в обслужването на кредити като ефект от кризата и увеличение на просрочията ще има, но то няма да е притеснително. Това каза Матьо Матеев, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка при представяне на финансовите резултати на банката. Забавяне на плащанията по кредити има както при нас, така и в цялата банкова система. Но те би трябвало да са предвидени, всяка банка да е предприела мерки като преструктуриране на кредити за клиенти, изпаднали в затруднение, обясни още Матеев. Лошите кредити няма да дестабилизират системата, посочи той. И управителят на БНБ Иван Искров преди два дни каза, че няма как да няма ръст на проблемните кредити, тъй като има спад в икономическия растеж. Когато имаше огромен растеж, заделяхме капитал, провизии, буфери, за да може сега да се използват за покриване на тези рискове, добави тогава Искров.


Към края на април тази година лошите и преструктурирани кредити (заеми с различни срокове на просрочия и класифицираните като загуба) са 1.604 млрд. лв., което е 3.27% от общия обем заеми за фирми и граждани. Шест месеца по-рано - през ноември 2008 г., обемът им е бил 1.062 млрд. лв., или 2.19% от всички отпуснати кредити. За шест месеца увеличението им е с 51%. От началото на годината са в сила промени в нормативната уредба, с които бяха удължени сроковете за класификация на един кредит в по-високорискова група в зависимост от периода на неплащане на вноски по него. Промените бяха направени, за да могат банките по-лесно да абсорбират потенциални загуби от влошаването на кредитните им портфейли заради затруднените икономически условия. Година по-рано - ноември 2007 - април 2008 г., нарастването на проблемните заеми е било с 11.6%. Във връзка със съпоставянето на данни финансовият директор на ПИБ Радослав Миленков посочи, че е по-релевантно резултатите да се разглеждат в контекста на сегашната среда и икономически цикъл, вместо да се прави механично сравнение с миналата година, когато икономическата ситуация беше много по-различна.


Резултати на ПИБ към края на март 2009 г.


4.2 млрд. лв. активи


12.770 млн. лв. чиста печалба


3.014 млрд. лв. кредитен портфейл


12.97% капиталова адекватност (преди капитализиране на печалбата)


23.81% коефициент на ликвидност


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  При разхлабени критерии нарастването е с 51%. Колко ли щеше да бъде, ако не бяха разхлабени. И тези 1.6 милиарда не са ли общо взето парите, които една средноголяма българска банка управлява?

 2. 2 Профил на Gaus
  *****
  Неутрално

  По-добре да ти пада печалбата отколкото да ти намалява загубата.

 3. 3 Профил на Delamrash
  *****
  Весело

  Това все едно Сенека го е казал!

 4. 4 Профил на бам
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на ПИЧ
  *****
  Неутрално

  Първия тъпак се появи

 6. 6 Профил на завзек до пич
  *****
  Весело

  ачи да ми кажеш колко от активите на ПИБ са ликвидни, че и как така една кампания във форум като "БГ мама" постави банката в ликвидна криза, на ДАНС се заеха със случая и какво-нищо, бабини трънкини от цеко, мая и компания...въпроса е какво става след изборите за парламент...

 7. 7 Профил на вВ
  *****
  Неутрално

  Ето го ПръЧа който успокяваше пасажерите на Титаник

 8. 8 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Тоя нещо да каже колко пари е дал на кредитния милионер Христо Ковачки и пирамидата, която управлява.

 9. 9 Профил на dai mi male pushkata
  *****
  Неутрално

  пхахах пирамиди фараони и балъци за милиони

 10. 10 Профил на тер
  *****
  Неутрално

  Към края на април тази година лошите и преструктурирани кредити (заеми с различни срокове на просрочия и класифицираните като загуба) са ... За шест месеца увеличението им е с 51%.

 11. 11 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 583 Весело

  Банкерите почват малко да го играят, като брокерите. Демек кораба потъва, ама потъва нормално, споко - вода има за всички. Всички знаеме, че идва момента, в който основния играч на пазара на жилища ще бъдат съдия -изпълнителите. Ама никой не ще да го каже на глас.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 12. 12 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Ха-ха-ха-а-а-а-а-а-а-а...! Поредната порция банкерски тъпотии, любезно поднесени с помоща на авторката!
  Явно паниката приближава, защото всяко следващо изказване противоречи на предходното! Първо четене - криза няма! Второ четене - криза имало някъде, ама при нас няма да има! Трето - може да има и криза при нас, ама ние сме много стабилни и няма да ни засегне много! Четвърто - абе то май загазихме, ама никой няма да разбере! Пета - затънали сме до ушите, ама няма да признаем! Шесто - загазили сме здраво, защото никой не ни вярва, даже и ние не си вярваме... Седмо - заслужен отдих, на Карибите, Сейшелите, Кайманите и прочие...
  В очакване сме на следващата статийка, в която бодро се обяснява, че буфера и резервните капитали може и да не стигнат... Лошото е, че тенденциите на спад се развиват в геометрична прогресия и докато банкерите се обясняват по вестниците, ще паднат в жертва на собствената си алчност и липсата на елементарен усет за поведение и ефективна работа...!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK