Над 150 хил. дка държавна земя е продадена срещу компенсаторки

Предстоят още търгове

Малко над 157 хил. дка земя от държавния поземлен фонд е продадена срещу поименни компенсаторни бонове при проведените досега търгове. Това сочат данните на земеделското министерство. За подобна продажба, възможността за която е заложена в закона за собствеността и ползването на земеделски земи, са отделени общо 255 хил. дка във всички области на страната. В сряда от агроминистерството обясниха, че след приключването на настоящите конкурси отново ще бъдат предложени непродадените парцели, както и други земи от държавния фонд. Освен това се променял постоянно размерът на предложените земи по области в зависимост от "наличния проявен интерес от притежателите на компенсаторни бонове", обясниха още от ведомството. Към момента във всички области има проведени търгове на общинско и областно ниво. Голяма част от националните конкурси също са приключили, като предстои обявяването им единствено в Пловдивска и Силистренска област. Заради засилен интерес пък е имало втори национален търг в Монтана, Перник, Разград, Смолян и Стара Загора, а в София, Бургас и Кърджали - трети. В сряда земеделското министерство публикува имената на класираните на първо и второ място частни лица и фирми от проведения национален търг във Видин, който се състоя още през февруари. По груби изчисления обявените резултати показват, че цените, постигнати на търга, са били около или малко под пазарните - между 200 и 280 за III и IV категория.


По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) средната пазарна цена на декар земеделска земя във Видин през 2008 г. е била 236 лв., което е с 16% повече спрямо година по-рано. Същевременно оферираните цени за парцели от ЙЙ-ЙV категория е била 310 лв. за декар, а при тези от V категория - 280 лв. за декар. На търговете с компенсаторки обикновено се закупуват много парцели в близост един до друг, като целта е по-късно те да бъдат окрупнени в по-големи. По данни на фондове, които изкупуват земя, разликата в цената между малките и големите парцели може да достигне 30 и дори 40%. Компенсаторните бонове може да се придобият само по два начина - чрез закупуване от фондовата борса или като обезщетение за лица, наследили собственици на земи, които са били използвани за изплащане на държавен дълг към Гърция в периода 1913 - 1944 г.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivaylo
  *****
  Неутрално

  Искам да попитам автора на статиата дали може да каже повече за:
  наследили собственици на земи, които са били използвани за изплащане на държавен дълг към Гърция в периода 1913 - 1944 г.
  може и др. помощ като институция от която мога да набавя липсващата информация за мен.

  Благодаря!

 2. 2 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  на кого е " продадена", харизана?.....имена, фамилии, партии, служебно положение и прочие ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK